Суштина поетике
 КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС
________________________________________________________________________________________________________________________19_
 Деца пишу прозу 

 Писмени задаци оцењени одличном оценом 


 

  Малишина авантура

Била је звјездана ноћ. Змај Малића се спремао за спавање. Изненада се појавио бљештави свемирски брод и одвезао га на Марс. Малиша је био изненађен, али и срећан. Упознао је ванземаљце. Они су га научили много тога што до тада није знао. Биле су то неке занимљиве игре као и комуницирање на ванземаљском језику. Малиша и његови нови пријатељи су кренули у авантуру, у потрагу за благом. Пролазили су кроз ватрену ријеку и ледени вулкан, али најтеже је било проћи кроз двориште зле ванземаљице, која је била баш ту и залијевала цвијеће. Барни, један од ванземаљаца, је тихо отворио капију и сви су ушли сакривши се иза жбуња. Мали неспретњаковић по имену Ерни запео је за блистави ковчег и пао баш испред ванземаљке. Била је јако изненађена, али и јако љута и малог Ернија. Одвукла га је до подрума и тамо га закључала. Чим је ванземаљка замакла иза дворца, другари су се прикрали до подрума с намјером да спасу Ерна. Врата подрума откључали су неким предметом који је личио на зуб. Брзином муње заједно с Ернијем, али и блиставим ковчегом, упутили су се кући.

Наједном је Малиша отворио своје поспане очи. Био је јако тужан што је схватио да је то био само један прекрасан, маштовит сан.

Милица Хоптијан, 10 година, V2
ОШ "Борисав Станковић" Бања Лука 
ЈЕСЕН

           Дошла је јесен. Увело жуто лишће полако пада са гране. Тамни облаци преплавили су читаво небо. Вјетар гласно звижди и обара сво лисце са дрвећа. Гране су сада голе. Сви имају тужно расположење. Киша ромиња на све стране. Све ће бити пусто и влажно послије кише. Тамни облаци, сиви и суморни, завладали су небом. Наше добро расположење тоне у сан. Сада је све пусто. Више се не чује цвркут птица, него само јесења тишина. Осјећам мрак у себи. Више не видим зелено лишће, не видим ниједан цвијет. Шуме су сада голе. Ево, сада је дошла јесен.  

Дуња Зец, 8 година, III5
ОШ "Иво Андрић" Бања Лука