Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС

          <<насловна                    ISSN 2334-9417 (Online)

                 


Број 27   Година III              Март 2016           Излази месечно             Импресум            03. 03. 2016. год.


У овом бројуТу око нас


Ту око нас | Панде Манојлов

Панде Манојлов 


Сећање на Андрића
Иво Андрић је умро 13. марта 1975. године

Легенда која живи | Иво Андрић


Сећање на Капора
Момо Капор је умро 3. марта 2010. године


НОВИНАР: Жене умеју да кажу да та лепота која је њима битна долази изнутра.

МОМО КАПОР: Ауу, слушај, да ти кажем, може мушкарац да буде Лав Толстој и да има седамдесет година и да лежи у лигештулу поред лепотице од осамнаест, која обожава његову памет. Али, кад из плићака изађе бањино који носи сунцобране, посут кратким длачицама, набреклих мишића, нема те мудрости, те памети, те славе Вудија Алена која ће њу спречити да пожели таквог типа. Замисли Вудија Алена у лигештулу, та наказа - интелектуалац (смех).

Уводна реч

Чини ми се да ми писање уводне речи тражи највише енергије, иако је то само неколико реченица, неколико минута писања. Ако се гледа са техничке стране онда јесте тако, али надахнуће је нешто што се тешко призива. Уводно слово није уметнички текст и некоме би био најмањи проблем написати тих неколико лепо упакованих реченица. Мени јесте. Зато сам се увек, истовремено, дивио и чудио људима који пишу нешто на задату тему и временски ограничено. Какав ли је подвиг писати, на пример, неки сценарио за серију која треба да се емитује тад и тад, ако је писање уводне речи оволики терет? Али, нисмо сви исти. Нисмо и зато ћу ја написати уводну реч, а вичнији перу драме и сценарија.

Суштина поетике је смишљена као часопис за књижевност са посебним освртом на поезију. Вођен овом замисли, пребројах песме у овом, двадесет седмом броју, и видех да је то веома завидан број песама (седамдесетак) и то од дечијих, песама за децу, поезије познатих, као и песама недовољно афирмисаних (не зато што су им песме лоше, већ ко зна из којих разлога) песника. Но, нећу рећи да је свака песма објављена у часопису Суштина поетике уметност високог стила, али одговорно тврдим да свака има своје поетске вредности.

И сад, ако узмемо да је просек по броју бар педесет песама, доћи ћемо до броја који прелази хиљаду. Ако томе додамо кратке приче, приповетке, афоризме, критику и друге есејистичке текстове, верујем да истински љибитељ књижевности може штошта лепо прочитати ако посети с намером или залута на Суштину поетике.

УредникДве приче

Две приче | Предраг Бјелошевић

Предраг Бјелошевић