Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС


<<назад                                                                                                                                                             _7_
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=pluginПричe из заумља | Велибор Михић
A ЗАШТО СИ МОКАР

 

Одувек му се свиђала слатка госпођа Тина, светла као пуслица, округла као пуфна, расна заносна плавушица с трећег спрата (он је становао на осмом). Знао је само да је удовица (тако млада, а већ удовица!, али, живот је пун "позоришних изненађења", не бира ни време ни "глумце"!). Од детињства је, од својих ујака и стричева, Милан Распоповић слушао приче о ватреним удовицама. Испадало је, некако, да су сви они имали бар по једну! Колико ујака и стричева, толико удовица! Што је најгоре, сви су, редовно, у дане недељног породичног окупљања код неког од рођака, причали о том, сасвим отворено, полушаљиво-полуозбиљно, пред ујнама и стринама. Те приче биле су као некакав додатак уз десерт!

Код госпође Тине, знао је и то, редовно је долазио лепо обучен господин, с чоколадама и кишобраном, проћелав, с уредним брчићима и с проседим залисцима као и с наочарима на грбавом носу. Али, има већ дуго како га није с њом видео на капији или код лифта, ко зна да ли су, уопште, још у вези. Ако нису, ето прилике за њега, да јој се приближи, да најзад и он као његови ујаци и стричеви, задобије "своју удовицу", и то под истим кровом, што је велика предност у време раног кишног пролећа и касне магловите јесени као и дугих снежних зима. Наводно, вреле удовице греју мушкарце као добро темпериране пећи!

Али, како јој се приближити?

Случај (један познати српски писац је написао да је "случај највећи комедијант"), понуди му решење које ни у најпожељнијим сновима није могао да добије на поклон као на тацни: сама госпођа Тина, покуцала му је на врата!

- Брзо доле, вода шикља испод судопере! - рекла је и готово га одвукла у стан.

За машинског инжењера какав је био господин Милан Распоповић, то што је вентил за воду излетео није представљало никакву тешкоћу тим пре што је госпођа Тина имала сав потребан алат. Средио је квар за пет минута. Заједно су, убрзано, коса до косе, покупили воду која се разлила по целом стану, чак напредовала и низ степениште, подмукло и тихо као и с терасе у виду широког слапа као паучинаста завеса од воде. Затим су, заслужено, сели да попију кафу са шлагом. Шлаг из бочице, он је понудио из свог џепа...

- И, јесте ли видели, драги господине, шта се све може десити усамљеној удовици, јер, на њега, на моју узданицу... ма, виђали сте га!... ма, глупо је и помислити!... где би он!... апсолутно је немогуће, да... не могу рачунати... не може се знати кад ће доћи. Ево, и сад, ко зна кад ће се вратити! Брига, њега... Оде и Бог га заборави!

 "Аха, аха" - помисли Распоповић - "још је у вези с оним кућним пријатељем... прилике су ми, нажалост, умањене!"

- А све му чиним, верујте ми, али он то мало цени! Такав му је карактер, површан и несталан.

- Да, да...

- Нема га, понекад, ни недељу дана. Једноставно, нешто га задржи, на мене заборави... Понекад, чак, посумњам да има љубавницу, познато је да су често такви кад зађу у извесне године... и кад... овај...

- И кад хоће да врате прошлу младост! - упаде Распоповић осмехнувши се и сам се чудећи тој својој неочекиваној упадици која, уопштено говорећи, и није била на месту.

- О, из уста сте ми узели речи! - поскочи госпођа Тина и некако се чудно насмеши, што наш јунак процени да је "вода" већ почела да иде на његову "воденицу".

- Па питате ли га, госпођо, директно?... Хоћу рећи, ако га директно питате, шта он одговори на ваше сумње? Ха-ха!

- Он?! Не засмејавајте ме, молим вас, драги комшија, та он само трепће! Не би вам тај... ма, лукав је преко сваке мере. Он мисли да ја ништа не сумњам, али, грдно се вара! Зар се и вама исто не чини? Нисам ја од јуче а, богами, колико видим и колико могу да смогнем храбрости и слободно проценим - нисте ни ви! Кад сте рођени?

Инжењер се, одједном, збуни: није могао да се сети године свог рођења!

Госпођа Тина, "намазана свим бојама и једном нијансом", то примети и изрече ону легендарну реченицу која урнише сваког правог мушкарца и "баца" га (уназад!) више метара:

- О, не брините, то може да се деси сваком мушкарцу!

Инжењер, прво, кад чу тај њен коментар, поцрвене, па помодре, па пожуте. Добро је разумео те њене речи, на шта су се могле односити, на... хм!... и, то на њега ни кривог ни дужног! Хтео је да се скупи и увуче у сопствен џеп и то као маково зрно! Оно што је госпођа Тина само као алузију изрекла њему се заиста два-три... можда и два-три и по пута десило, ето разлога више за мењање бојице у лицу.

- Које сте годиште? Кад сте рођени? Ехеј! - урлала је госпођа Тина изнад његове главе.

У последњи час, некако се инжењер дозва памети и рече годину свог рођења ишчупавши се из незахвалне ситуације.

Приметио је велико стилизовано слово "Н" на зиду, откуд, оно, ту?!

Тад госпођа Тина рече годину свог рођења. Испаде да је наш Распоповић млађи од госпође Тине "само" (у реду, можда су наводници непотребни?) осам година! Тја, није то нека разлика, ма, уопште не, ко још гледа на разлику "у том погледу"! Она је старија од њега, али је зато он знатно виши од ње - молим лепо, компензује се! У погледу жена, парирао је нашем једином нобеловцу. Нобеловац је записао:  "Кад се угаси свећа, све жене су исте!" А његова мисао о женама: "Под јорган-планином, разлике у годинама су ништавне!"

Оно слово "Н" на зиду претворило се у писано слово. Играју се ђаволчићи!

- А ви, јесте ли сами, тренутно? - упита госпођа Тина упиљивши се у њега као мачка у жижак.

"Јесам ли сам! Ако се приближим теби", помисли Распоповић, "нећу бити!"

Запази њен дехолте... деколте... како се каже? Хелихоптер или хеликоптер? Плахат или плакат? Ухо или уво? Хрвач или рвач? Халва или алва? Аждаја или аждаха? Амалин или хамалин? Амам или хамам? Мува или муха? Глух или глув? Бува или буха? Руво или рухо? Снаха или снаја? Сув или сух? Кувар или кухар? Дуван или духан? Рђа или хрђа? Уапсити или ухапсити? Ималин или паста за обућу... не!... то је други научни случај!

- Ехеј! Шта је с вама, комшија?! Вичем вам изнад главе већ пола сата а ви... а ви...

- Извините - рече инжењер - мало сам се дао у језичка размишљања. То ми је као хо...

- Језичка?!... А ја... а ја...

Па се госпођа Тина насмеја оним "својим" широким осмехом препуним бисернобелих правилних зуба, три лептирића му залепршаше у доњем стомаку!

- Нисте ми одговорили, инжењеру... А ви, јесте ли сами, тренутно?

Њему би криво што га згодна удовица опомиње, још, може испасти да га она... а, уопште... то јест... хоћу да кажем...

- Јесам, госпођо, тренутно сам сам, тако је испало или, како се каже, "срећно разведен"! - направи се паметан.

Шта му је то требало?! Зашто је слагао?

Прогута "кнедлу" заједно са "шљивом и коштицом"! Размишљао је о оној њеној речи "тренутно". Та реч га је увек нервирала. Има их, још: наши простори, дефинитивно, чак шта више, помислио сам у глави, држао је у руци, на себи је имала плаву хаљину, на небу није било ниједног облачка, сузе су јој пошле на очи, гледао је својим очима. "Тренутно!" Шта уопште значи та реч? Зашто је скоро сви користе кад не значи ништа? На пример, кад водитељка на телевизији пита неког писца: "Шта ТРЕНУТНО радите?", он почне да разглаба од Коштице до Крушке, уместо да јој лепо одбруси: РАЗГОВАРАМ С ВАМА! Банално? Слажем се. Ма, све, то, у вези је... с бананама! Откуд сад банане?! А на... ДА!

Оно слово на зиду, сад поче да игра. Кратко, па се умири. У реду.

Удовица је била лепа жена: пуслица, пуфна, плавушица. Баш тип-топ, ма, лик за гледање! Лице, неговано, стас - сасвим му одговара, усне - лепршавопокретне и сочне, као рођене за пољупце! На врату ни једне боре! Минђушице (што ли тепа минђушама, Боже, мој!) у облику зелених ромбоида, баш би таквима инжењер волео да се поигра! Глас... Ма, све!

Наставила је да цвркуће:

- Недавно, драги мој комшија Распоповићу, баш кад сам се спремала да изађем и одем на пијацу, ушао је и скоро ме одгурнуо. Да, онај мој... Како да кажем, одгурнуо ме и - право на воду! Ни реч да ми каже као да смо у свађи, а нисмо, ни гласа да ме удостоји! Напи се воде из славине! Толико је био жедан! Шта је јео, где је јео?! Откуд, господине, мој, толика жеђ без разлога?! Да... То је право питање: где је ожеднео! А зашто, то претпостављам: сигурно има љубавницу која га исушује! Нисам стигла ни реч да проговорим, излете он из стана као ветар. Ма, има љубавницу, сто посто! - рече госпођа Тина и...

Инжењер одједном, ма, ни на крају памети му није било, ни на пола!, само што се није стропоштао са столице. Дохватила га је за руку и пољубила га у надланицу! Ма, зграбила га за руку као да је крофна с џе...

Није повукао руку. Није било ни потребе. Одмах му је ослободила руку. Њено лепо понашање ишло му је на руку. "Можда је осетила да је прекардашила", помисли Распоповић. "Али, није лоше, ствари се крећу у моју корист!"

- У ствари, своју сумњу да он има неког могу и да поткрепим. Не директно, али индиректно, да, и те како! Молим вас, будите љубазни па оцените сами. Пре месец дана дошао је подшишан! Само што се нисам онесвестила, мили мој господине Распоповићу! Ви бесте Милан? Добро сам запамтила. Да, дошао је под... под... под...

- Подшишан?!

- Да, и то уредно! Као из журнала!

- Па шта? А ко би могао да га шиша? Па берберин!

- Хм, и ја бих то волела да знам... Изгледа да о том господину још неко води рачуна! Био је много лепо подшишан! Неко је уложио не само занат, него и љубав! То је било очигледно! До тад, шишала сам га ја! А сад, молим... још неко га је шишао, али ко?!

- Ко?! - излете му.

- Да, право питање: ко?! Очигледно, још неко осим мене! А ко него љубавница! Док га је шишала, ожеднео је! И тако се недолично понео према мени! Није ме примећивао! Гњавим ли вас? У реду. Понављам: али ко? 

"Утолико боље", закључи наш јунак, "више простора за мене. Што се мене тиче, тај неко може да се ошиша и на нуларицу, марим ја! А, колико се сећам, није ни имао неку косу!"

Поново је пружила своје похлепне руке да дохвати његову надланицу (кад су јој руке тако жељне, шта ли је тек с њеним удовичким уснама?!) али, био је спреман: на време јој је онемогућио тај јевтин и провидан "удовички маневар": прво рука - па глава - па оде цело тело! Све то, у реду, и он је за то, то му и јест крајњи циљ, то јест као што је судбина мужјака богомољке - да буде поједен. Боже, не! Не може се рећи "богомољка", то је, онда, нешто друго... да буде поједен!... али... али мора, поступно! Корак по корак, прст по прст! Па, забога, ми смо цивилизовани, потомци великог Тесле, Пупина, Миланковића.

Али, она га прекиде:

- Хоћу да вам се достојно одужим, драги мој Распоповићу. Јесте ли... јесте ли за... јесте ли за један брз... јесте ли за један брз КОХ ОД ГРИЗА?

Само што се није сру...

Те њене речи "одјекнуле су као бомба у спарној трпезарији!"

Кад је то изрекла, говорећи ред-по-ред, реченицу-по-реченицу, а док ју је пажљивио слушао не могавши да се сети да ли је и ако јест где је запазио ту стилску фигуру, очи су јој играле "као на зејтину", румен језичак у топлој усној дупљи, палацао је као змијски језик оне змије која је Еву онако омамила и... и... дабоме...

- Па, може, кох... КОХ - и сам се зачуди како тако брзо, лако, обично, као да му је то ко зна који кох у виду награде и заслужног решења!

Нешто се чуло у ходнику, али госпођа Тина не обрати на то дужну пажњу, а он се уплаши и помисли: АХ, САМО ДА НИЈЕ ОН! САМО ТО НЕ! Па овде, већ смо код КОХА! Срећом, лажна узбуна, непотребно узнемиравање, погрешна прогноза.

Љубазна госпођа Тина му је припасала кецељу, дала му да мути жуманца, а она је мутила беланца. Запослила га је као да је његова жена.

Идила! Не би боље ни онај Француз Русо ни онај Србин Веселиновић!

Заједно су стављали гриз и БРОЈАЛИ колико кашика је потребно да... и тако редом...

Док је бројао, гледао је у оно слово на зиду: од слова "Н", сад је постало слово "М"!.

Па су загревали млеко са шећером да прелију кох, без тог кох није кох, а с млеком, кох је кох, али никако нису могли да пронађу шипку ваниле коју је госпођа Тина хтела пошто-пото да стави у прелив. Чак су... А онда...

Онда се зачу звоно на улазним вратима, инжењер опет помисли на ЊЕГА, али, преварио се и замало што се није онесвестио: у стан је ушетала госпођа потпуно иста као госпођа Тина! Као јаје јајету! Држала је (у руци!) криву шипку ваниле!

- Доле је процурело, Тино, шта сте то направили вас двоје? - рече придошлица.

- Дозволите, инжењер Распоповић... Милан Распоповић... А ово је моја сестра близнакиња, станује спрат ниже, испод мене.

Он пружи руку.

- Тина - рече плавуша и даде му ванилу.

- Како?! И ви се зовете Тина?!

- Да, па ми смо сестре близнакиње - рече Тина.

Тина се на то само насмеја, разумела је збуњеност господина инжењера, па свако би се збу...

Затворио је очи и, кад их је отворио... Боже! Више није знао ко је Тина... а ко Тина!...

Па ипак, једна од њих рече:

- Драги господине Распоповићу, хоћете ли...?

Не зна шта га је питала, али је сад, по интонацији, бар, знао ко је Тина... а ко Тина...

Кох је успео. Ни несладак ни пресладак. Ни пресув ни превлажан, кох и по! Мирис ваниле је заносио!

Осећао се заносан мирис оне шипке ваниле, то га је вратило у срећне дане младости кад је мајка господина инжењера још била у сна... и правила му...

Јели су, утроје, ћеретали двоје по двоје, тј., троје по... мало сам се заплео! Начин како су држали тањириће, кашичице - као да је у питању неки ритуал који се могао предвидети, као да је за то ћеретање постојала некаква партитура, "соната за кох"! Тако је осећао у "гриз дуру"!

- А ви, јесте ли сами, тренутно? - рече она друга Тина, она с друкчијом интонацијом, баш друкчијом, она која је стопостотно личила на прву, праву Тину.

Господин Распоповић се не мало зачуди, то јест, много се зачуди. Како то да исто питање буде постављено, а прича уопште није "вукла" на научну фантастику, напротив, била је сва од... од... млека и гриза! Исто питање му је поставила и Тина број 1! Како-како-како, какотало му је у гл... пардон!... у глави је непотребно, не може у колену да какоће!

Ако, уопште, какоће!

Како је то могуће и, даље, на шта ће све то... итд., итб. (ближе!)... иза (изи-)... ЋИ!...ћи!... ћ!...

Џабе се уштинуо, није спавао! А онда...

Онда се зачу звоно на улазним вратима, инжењер поново. Не, грешка, није звоно, какво звоно! Него...

Звуци у ходнику, "глупи звуци", како би написали они писци који би да испадну паметни. Дакле, само: звуци. Инжењер није могао да их одреди, али су све троје као на знак погледали према улазним вратима која се, гле, сама отворише и, као у Сезановој пећини... и... не СЕЗАНОВОЈ, СЕЗАН је сликар већ Сезамовој... и... тамо где је трљана она чаробна лампа... и...

- Е па, драги мој господине Распоповићу - театрално рече прва госпођа Тина - најзад! Он! Он! ОН! ООООООООН!

Распоповић погледа трљајући очи и - виде ПСА! ОН је био ПАС! ПАС који се вратио кући, а чије је одсуство толико нервирало госп...

Не љубавник већ пас!

Уредно подшишан!

Што је јуришао на славину!

Још једном протрља очи...

 

* * *

- Шта ти је, Милане, шта си запео с тим трљањем капака, добићеш конјунк...?!

Био је то глас његове жене, његове драге Драгиње, рођене жене!

А све оно, две госпо... па вентил и како је во... па пааааас... једна Ти... па друга Ти... све... т... т...

Све то беше, само, сан...

Само САН...

Све... све... само... само... САН... САН...

Све то беше...

И промућурном господину Милану Распоповићу се журно склапају (очни!) капци и он се брзо, журно, окреће и жури... поново у сан... жури, жури... у сан, у сан... који, оно, спрат беше?!... беше ли... или...

У том тренутку, чује се звоно на инжењеровим вратима и инжењерова жена Драгиња полази да их отвори:

- О, то си ти! Откуд ти тако рано?! - пита Драгиња Милана који стоји пред вратима и који се, тако изгледа, ЧУДИ што му је врата отворила његова жена.

- А зашто си мокар, од чег си мокар?! - пита га.

Инжењер ништа не говори.

Он већ будан спава...

Иде право према кревету. Кревет га вуче, вуче у... или на... или према... или... испод судопере...

Који, оно, спрат беше?!