http://www.knjizevnicasopis.com
Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС


<<назад                                                                                                                                                                  9 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=plugin


Енеини огледи


Пише: Енеа Хотић, проф. српског језика и књижевностиВАСПИТНИ УТИЦАЈ КЊИЖЕВНОСТИ
(или како се огледам у мислима дјеце)

Колико смо свјесни васпитног утицаја књижевности на ученике? Питање које по многима данас не захтијева одговор, али да ли је умишљена помодарна маса икад помјерила наша схватања напријед? Никад. Олако схватамо текстове које дјеца читају на часовима српског језика. Прво, јер смо спутани којекаквим наставним плановима што су сами себи постали циљ. Чини ми се да из сваког предмета у оквиру школовања постаје најбитније да се не одступи од предвиђених часова по наставном плану и програму па макар се и небо рушило. Из личног искуства знам да је немогуће или готово немогуће идентично обрадити наставну јединицу из књижевности у два различита одјељења. Зато ја, драги моји, „варам“ систем! Да, да! Суштина поетике ми добро дође да то и јавно признам макар ово прочитали и надзорници и инспектори педагошких завода широм територије бивше нам државе. Но, како год, увијек се питам кад ће се схватити колико књижевност има значаја у васпитавању и образовању и кад ће бити схваћено да ми, професори српског језика и књижевности, радимо два посла... не, не, уствари четири, или можда пет, не, шест... немогуће је то пребројати и тачно уписати у табеле за планирање часова. Ми предајемо књижевност, учимо дјецу граматици и правопису, васпитавамо и мислим да тај васпитни циљ треба да предњачи. Зашто да  ученици само механички прилазе одређеним књижевним дјелима, зашто да само одговарају на понуђена питања иза текстова у читанкама, зашто да не „загребу“ по књижевним опусима писаца на један шири начин. И шта би то било изгубљено када бисмо тако приступали обради наставних јединица из књижевности? Ништа, вјерујте. Можда бисмо почели да добијамо ученике који у тексту траже доказе за своје тврдње и служе се слободније понуђеним приповијеткама или књигама и јавно излажу своје ставове користећи се, гле чуда, ријечима (жалимо се да је вокабулар дјеце све скученији), а не ученике који мјере колико је и да ли је нека књига за лектиру „дебела“ или је „танка“. Зашто да одгајамо дјецу која са страхом прилазе читању? Па онда пристајемо на „епохалне“ пројекте враћања ученика књизи. То је поражавајуће да враћамо оне, који би по свему судећи, јер иду у школе, требали бити уз књиге, на прави пут. Настава књижевности и језика треба да буде попут ријеке која протиче између часова и помаже ученицима да стекну вјештину читања са разумијевањем, да биљеже на маргинама текстова из осталих предмета шта је битно, а шта је мање битно.Желим да испред себе гледам ученике који се не боје реченица, ни кад је анализа у питању, а ни кад су текстови у питању. Увијек сам срећна када у ученику добијем саговорника чије мишљење се можда и не поклапа са мојим када разговарамо о ликовима из књижевности, мада треба бити обазрив да се не направе неке фаталне грешке и да ученици погрешно 

не схвате поступке ликова у дјелима. Е, ту ми, наставници, треба да будемо водичи при томе пазећи да не тражимо од ученика униформисане одговоре. Никад нећу заборавити час када сам са ученицима обрађивала епску пјесму о Марку Краљевићу и када је једна дјевојчица написала да Марко Краљевић пије, али се никад не напије и да је то његова добра особина. На моје питање како то мисли, она ми је спремно понудила стихове који кажу: 

Вино пије Краљевићу Марко,

Пола пије, пола Шарцу даје! 

Ученица ми је доказала да тако пише и да је то чињеница из које се види и њихово пријатељство.

Не, нисам анархиста који би да руши планове и протоколе, само апелујем на све нас да настави књижевности приђемо другачије, отвореније, не гледајући се са ученицима „преко нишана“, покушајмо од њих створити истраживаче. Погрешна порука се шаље када „откривамо топлу воду“ враћајући ученике књизи, а они већ јесу уз њих. Будимо им водичи кроз прекрасне предјеле наше, а и свјетске књижевности, спремни да и сами учимо од дјеце коју подучавамо. Тако ћемо попут народних приповједача око топле ватрице књижевности имати окупљено пуно оних што желе да чују и сазнају. И да, ово се не односи само на ученике у основној школи, па и у средње школе иду дјеца, додуше одраслији су, високи су па одају утисак да су већ зрели. А нису, знам то по себи када се сјетим првих плачних дана у гимназији и обимног градива. Средњошколци често бивају изложени правим малтретирањима гдје се од њих тражи „додатна“ литература као да су на факултету. Понекад ни то није довољно. 

Драге моје колеге,  у рукама имамо непресушни извор ријечи за напајање дјечијих душа било да су ученици у основној или средњој школи. Искрено, и тих подјела ми је већ преко главе. Важније је на који начин радимо са ученицима и да ли код њих развијамо коректан однос према тако дивном предмету као што је Српски језик. Преко главе ми је и оних што кажу да нисмо довољно плаћени. То је истина, но, промијенити не можемо ништа, али нам нико не може отети могућност да радимо посао који истински волимо.