http://www.knjizevnicasopis.com
Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС


<<назад                                                                                                                                                                  4 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=plugin
Прва књига
Кружења без обличја | Марина Богдановић
Извод из рецензије Радована Влаховића

Пред тобом је, поштовани читаоче, прва књига песама Марине Богдановић из Београда под називом Кружења без обличја. Марина се књижевној јавности представља једном песнички зрелом и поетски заокруженом целином коју свет својим ужасима није успео да поколеба и да је натера да устукне и полети у загрљај неким од савремених натуралних токова поезије. Песме наше ауторке су исувише префињене и језички чисте да би пред читаоце просипале отров, калеж, смрад и блато свакодневних помрачења, лудила и деструкција које нас окружују. Тога је и превише и савремени човек, као у њеној песми „Сусрет”, може да се препозна у стиховима:


Обитавам у три честична слоја

И све ми је сродно у амину

Који крстим Лепотом


Песникиња речима ослобађа своје унутрашње биће, отвара врата самоспознаје и схвата, у истој песми, да је песнички субјект изван јарма живог и мртвог у простору који се зове слобода, и то је бескрај којем тежи сваки стих у овој књизи, и „Увек је то сусрет у поетском уму”.  

Кружења без обличја су књига која се састоји из три циклуса („Нигдина”, дванаест песама, „Чежњиви вртлози”, осам песама, „Изгубљена тројства”, тринаест песама).

Читајући песме Марине Богдановић и схвативши да често користи симболику броја три, сетио сам се светог тројства, али и Расела који на једном месту у својој аутобиографији каже: „Три страсти, једноставне, али неодољиве, су ме носиле кроз живот, чежња за љубављу, трагање за знањем и неподношљиво жаљење због патње човечанства.”

У песмама Марине Богдановић, такође, имамо три циклуса и три страсти, али се оне не показују тако јасним и очитим као код Расела. Она их је увила у обланде свог, до савршенства избрушеног, језика и, за разлику од Марије Чудине, која се након посете родитељима и стварности враћала у своју собу или како је говорила „Вратити се тамо где ме нема”, и за разлику од оне Сиоранове која каже: „у старости падамо из срамоте у срамоту и што је скандалозно, чак и уживамо у томе”, песме Марине Богдановић код читаоца буде супротан осећај. Треба јој се препустити, отворити чула за њеног песничког субјекта и осетити како те читавог прожима и како те на један ирационалан начин, који се често не да речима објаснити, уздиже и узвисује.

Читаоца који озбиљно схвата речи и визуализује слике које су у песмама наше ауторке дате, може осетити ритам и мелодију, може осетити обојене тонове који се преливају у његовом унутрашњем бићу, а могу се доживети и путени таласи који прожимају читаво тело. Ова поезија је лековита и ослобађајућа. Кроз три циклуса видимо три поетичка модела, где је први писан слободним кратким стиховима и нуди нам песничку увертиру која није од овог света и која нас води у свет који нам открива вечно млад песнички субјект. Затим нас ауторка уводи у средњи циклус песама који је крунисан римом, који је певљив, али сликовит, богат и раскошан, тако да читањем осећамо да нам се отварају властите светлосне каверне у којима бисмо желели да понекад сместимо нашу мисао. И на крају, трећи циклус је комбинација дугих стихова са елементима нарације која је у функцији асоцијативности самог певања.

 Марина Богдановић са своје тридесет и три песме, као што је Христ са тридесет и три године изашао на суђење, излази пред суд читалачке и књижевне јавности спремна да прихвати,  храбро и достојанствено, своју судбину.

А судбина добре поезије је читање, кружење књиге од руке до руке и памћење углавном оних који поезију воле и проживљавају је као преко потребни енергетски и духовни постулат у овом времену што певању није склоно.

 Са радошћу препоручујем ову малу по обиму књигу за читање, промишљање  и поклањање драгим пријатељима.ЗАВЕШТАНЕ МЕТАМОРФОЗЕ

Због неопходности промена
Румена ме гашења
Муче

И заласци сунца
У крвотоку мисли
Узалудну наду луче

Где је та рука која посеже
Жеђ опалог листа
Да утажи

Док нам отргнуте душе низ ветар
У завештане метаморфозе
Беже

Зар сви ти утони и глинени омажи
Нису боли без слова

Био сам онај који јесам

Тек сена
Био сам на земљи орахова
И не дочеках ништа изван мог трена

АНИМА

На помен јабуке не одазива се ћутање 
Амфора у рукама извијени је левак 
Прапочетка

Мешам зној орача са својим млеком

Црницу 
Лековитим нектаром појим

У вину моје крви 
Окрепи се усахло поље
И тако сам течна да излићу потоп

У загрижени грех амнезије твоје

ТАЈНА СВИХ ТАЈНИ

Када ме о љубави упиташ... ћутим
Јер мени је све у наготи ока
У које ми јутром 
Храст светлосне ваши сипа
И ја се будим само због тога
Да међу слепоочницама тињам
До новог постојања о којем ништа не знам

Понекад... та светлост је толико јака
Да из куће излећем као ватра
Као страх од пожара 

Успут упијеном влагом
Утолном водом свих мојих жеђи омекшам
Због траве у парку коју ни кораком не желим да озледим

А ту безазленост
Увек нањуши неко псето што за пољупцем жуди
Са задахом хране коју је покупило са асфалта на влажној њушци

За мене то је тајна свих тајних вечера

Љубити 
Као изрод нежности
Не знајући ништа о чистоћи

Док се преко усана изливам


О песникињи  
         Марина Богдановић 

Рођена је 1976. године у Београду. Дипломирала је и бавила се пословима који немају додирних тачака са поезијом, али љубав према писању је надвладала и она своје песме и приче објављује у разним часописима и порталима.

Кружење без обличја је њена прва збирка песама, а објављена је у јесен 2016. године.

Живи у Београду.