Суштина поетике

ЧАСОПИС ЗА КЊИЖЕВНОСT

  <<насловна                  ISSN 2334-9417  

          

 


Број 42/43         Година IV             Јун/јул 2017.              

Излази двомесечно             

Правилник           

07. 06. 2017. год. 


У овом броју
Реч уредника


 Цењени читаоци, нећу да вас ни у шта уводим па ни у овај часопис. Верујем да сте ушли у његову намеру и суштину. Стога Уводну реч прекрштавам у Реч уредника, јер ћу повремено имати потребу да нешто кажем. У суштини, није ни важно шта је у наслову већ у тексту.

Недавно ми један песник на Фејсбуку рече да сам неталентован поета (хајде то и да прихватим), али написа да због мене млади беже од поезије као нечег превазиђеног. Е, то не могу и нећу да узмем као могућу истину нити да прећутим. Тачно је да пишем поезију везаног стиха користећи риму  и од тога лично не могу, а богме и не желим да одступим. Ако би ми такво писање представљало мученички чин стварања, одустао бих.

Но, да се вратим младима. Сваком младом песнику који ми се обратио за савет, могу многи посведочити, прво сам говорио – бежите од римовања. Спутава. Али, говорио сам им да песма не може бити шутирање пивске конзерве, запишавање бандере или споменика, да поезија мора задржати мелодичку ноту, песма мора бити део њих без обзира о чему или о коме певали. Једном ми је једна млада песникиња у зачетку свог песниковања, кад сам рекао да су јој песме као причице, без мелодике са доста сувишних речи, рекла - тако се данас пише. А после дуже преписке ми је признала да она не уме да искаже то своје осећање са мање речи. Касније ми је била захвална што сам јој отворио пут ка суштинском у стварању песме. Али не рекох све ово због самољубља, већ због поезије и овог часописа као поруку младима да је Суштина поетике сасвим отворена за њихове песме и друге радове.

Од прошлог броја решили смо да часопис објављујемо као двоброј сваког парног месеца у години. Овај часопис има своје сталне сараднике који редовно пишу, имају своје рубрике, а остали све у зависности од потребе за двоброј који објављујемо. Одабир је заснован на квалитету дела које ће се читати на интернету и за неколико година. Не трчим с временом, јер Суштина поетике није комерцијалног крактера. Не доноси ми никакву зараду да бих морао бити у тренду и да задовољим укусе и психологију читалаца или стваралаца. На двомесечно објављивање прешао сам баш зато што не јурим ни славу, ни новац. Моји трошкови су исти, али сам и живо биће који не може све своје време посветити Суштини поетике, читању и постављању стваралаштва других, при томе запоставивши своје, ма колико био неталентован, ако се вратимо на почетак овог текста.

 И да закључим, Суштина поетике младима ће увек давати шансу и ја као главни уредник никако их нећу, не могу и не желим одвратити од поезије. Питање је шта ко сматра поезијом. Такође, и даље ћу часопис уређивати ја у договору са својим уредницима и сарадницима без обзира на сву добронамерност писаца који негде журе.

 

Анђелко Заблаћански

6. јун 2017.

ГлушциКо сам


Ко сам | Звездана Крстић


Звездана Крстић


ПЛАВЕТ

О плавети,  у сну тражена
и модра чежњо на грудима
не оклевај, дођи
да грлимо се жудима
и душом истом  – чистом
маштом  –  блудом дојену
чеках те, баш тако створену

о водо, јавом набујала
и расцвали локвањи бели и жути
не оклевај, дођи
пољупце проспи по мојој пути
дотакни дланом  – незваном
буђењу  –  хтење од страсти
ти и ја – у њеној власти

о благости, уздасима плаћена
и месечином у прозору
оклевај, не иди
међу прстима тиха чекај зору
моја и лична  –  смирајем дична
у жени  –  мени крадеш моћ
кад сасвим утихне ноћ


Анђелко Заблаћански


Промоција

Промоција
На промоцији књиге Вјетрић несташко
наше уреднице Јелене Глишић