Суштина поетике
 КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС
________________________________________________________________________________________________________________________7_ "КЊИГА"  

Роман Сање Живковић
 ¤

Љубав – крајњи циљ уметности

У граду на Лепеници је, чини се, на књижевну сцену ступила нова списатељска генерација. Онима који су се литерарним „ плетенијем словес “ овог поднебља до сада иоле бавили, пашће на ум доајени као Видосав Стевановић и Зоран Петровић.

На такву литерарну сцену ступа један млад и амбициозан писац, другачијег склопа по прозним стандардима, али исте судбине, доносећи не само другачија схватања и искуства, већ и нову и можда не још сасвим уобличену тематику и поетику. У oвом роману Сања Живковић нам непосредно исказује своја осећања, размишљања, виђење и схватање живота и света. Њена проза је јасна, иако дубока, једноставна и присна.

Кроз дело ове младе ауторке препознаћемо изванредно познавање уметности. Бавећи се питањима шта то тера уметника на стварање и како настаје уметничко дело, Живковићева долази до закључка да је љубав крајњи циљ уметности. Јака, дирљива и узбудљива љубавна прича, која се развија између уметника Стефана Ставроса и младе девојке Наташе. Кроз мотиве љубави и породичног проклетства компонован је роман и обликовани ликови. Породично проклетство је чинилац који је породицу Ставрос довео до материјалног расипања и моралне пропасти, чега се бојао и сам Стефан, што га је на крају и снашло. Мотив несрећне и до краја остварене љубави налази се у судбини лепе девојке, Наташе, уметника Стефана, а има га и у приказивању судбина других ликова из романа.

Сања Живковић дубоко улази у психологију својих јунака, у сложености душе, улази у скривене мисли. Она детаљно приказује Стефанов портрет, карактер, несигурност, његове море у сновима - прошлост која га мучи од како зна за себе. Дакле, једном речју, право богатство унутрашњег живота јунака.

Језик, којим се служи Сања Живковић је богат, а пре свега прецизан, пун сликовитих епитета и оригиналних речи. Лакоћа и једноставност у изражавању ове младе списатељице представљају право мајсторство, које је привидно лако, али га многи тешко постижу. Сваки опис има меру и смисао.

Приповедање у роману има хронолошки ток са повременим и незнатним ретроспекцијама, кроз које се открива прошлост Стефанове породице. Ауторка говори кроз своју јунакињу Наташу, а она плете своју причу уз помоћ Стефанових белешки.

Својом емотивношћу, садржином и прозним сликама, роман ће веома снажно утицати на читаоца и приволети га да исти прочита у једном даху. Тајанственост и уметничка привлачност ове прозне зиданице готово је врхунска, а уметничка игра, која је њен услов sine qua non, чини је још моћнијом. Свака права прича може се добро испричати на само једном, добро одабраном уметничком језику и то је Сања Живковић овде учинила. Сваки други начин био би друга и туђа прича. Дакле, естетска суштина је у уметничком како, а не у уметничком шта, с тим што што уметничко како нужно садржи и одређује и уметничко шта и то се код Живковићеве демонстрира на посебан, убедљив и оригиналан начин.

Ана Ивковић, о роману Књига Сањe Живковић

 


Белешка 20

 

... боље да се нисам окренуо, јер бих имао снаге да је хладнокрвно отерам. Ипак њена полусненост, милост чинили су да мој став слаби.

Моје тело спушта се крај њега. То је наш тренутак. Његове очи пале ми кожу и не само Милан... нико више не постоји. Ћутим и желим само једно.

- Тако си лепа…

...стеге са светом се кидају....

- Пољуби ме - његове влажне усне на мојим. Мирис вискија помешан са цигаретама шамара ми свест.  Лагано клизи по моме телу. Не желим да стане. Желим предају. Припадност њему. Осећај када се жена предаје ономе кога искрено воли. Испуњење. Ничег лепшег нема у мени. Свесност шта заиста значи водити љубав, која је само међу нама и постојала. У глави се заиста предајем први пут. Његови пољупци бришу Миланове по три за један. Рука која стеже моју. Потврда страсти.

...Хтео сам да стегнем у песницу тренутак у ком је постала моја. Никоме је више нећу дати. Никада.

После неког времена... Два тела леже на поду, загрљена. Младунче шћућурено у загрљају свог творца. Он и ја. Припадност њему јача је од свих неприпадања и година које прете да нам одсеку главу. Поглед ка њему. Зраци сунца увелико одлазе из собе. „Ускоро ћу морати да кренем.“ Полако пребацујем његову дугачку кошчату руку на лево и извлачим се. Треба се спремити за полазак.

Оломак из романа Књига Сање Живковић


¤

 Сања Живковић рођена је у 1987. у Крагујевцу. Волонтер је у библиотеци „Вук Стефановић Караџић". Посебно се интресује за српску књижевност. Промовише уџбенике издавачке куће Клет. Организатор је књижевних вечери, бави се писањем поезије и прозе. Коаутор је књиге поезије Две стране огледала, чије је финансирање одобрено од стране Скупштине Града на конкурсу за доделу средстава из буџета града Крагујевца за 2010. годину самосталним уметницима, креативним групама, удружењима и организацијама ради суфинансирања пројеката. Освојила прву награду издавачке куће Клет за Најиновативнијег наставника 2011. године. Објавила роман Књига (2013).