http://www.knjizevnicasopis.com
Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС


<<назад                                                                                                                                                                15 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=plugin
Љубавна писма великана | Марк Твен
Сент Николас, 26. август 1878. године

 

Драга Ливи,

Прошли смо кроз пакао данас, шест сати хода уз стрме планине и низ стрме планине, у блату и води до глежњева, по досадној киши која ни на тренутак није престајала да пада. Био сам живахан и свеж попут шеве читавим путем и стигао сам без најблажег осећаја умора. Али били смо покисли, моје ципеле биле су пуне воде, зато смо одмах јели, скинули се и легли да спавамо два и по сата, док се наше клопке нису сасвим осушиле, а затим намазали чизме. Тада смо ставили одећу да се суши, и отишли у table d'hote.

Упознао сам и спријатељио се са неким финим Енглезима и треба да се видимо са њима сутра у Зермату.

Накупио сам мали букет свежег цвећа, али се осушило. Ипак, послао сам ти кутију пуну цвећа синоћ из Лојкербада.

Управо сам ти послао телеграм у којем те молим да ми јавиш вести из породице, у Рифел, сутра. Стварно се надам да си добро и да си весела као што смо увек били, зато што те волим, драга, а такође, у извесној мери и bejse1. Пренеси моју љубав Клари Сполдинг, а такође и куцама.

 

СЕМЈУЛ

 

1 реч коју је његова мала кћерка употребљавала уместо речи „бебе“; (егл.) babies

▼▲


За Ливи, на њен тридесети рођендан

ХАРТФОРД, 27. новембар 1875. године

 

Драга Ливи,

Шест година прошло је од мог првог великог успеха у животу када сам те добио, а тридесет година прође од када је Провиденс прославио срећни догађај твог доласка на свет. Сваки дан који проживимо заједно учвршћује моје уверење да нећемо никада пожелети да будемо раздвојени, нити да ћемо пожалити што смо се икада спојили. Дража си ми данас, дете моје, него што си то била прошле године када смо славили овај рођендан; тада си ми била дража него претходне године – постајала си све милија од прве те прославе, и не сумњам да ће се овакав драгоцени напредак наставити до краја.

Хајде да се радујемо прославама рођендана који ће тек доћи, са њиховим годинама и њиховом седом косом без страха и депресије, верујући и тврдећи да ће љубав коју осећамо једно према другом бити довољна да их благослови.

Тако, са великом љубављу према теби и нашој дечици, славим овај дан, нека ти донесе грациозност и достојанство угледне жене од три декаде!

 

Заувек твој,

 

С. Л. К.

▼▲


Марк Твен

(1835-1910)

 

Семјуел Лoнгхорн Клеменс (Марк Твен), чувени амерички писац, предавач и сатиричар, одрастао је у Ханибалу, лучком граду у Мизурију на Мисисипију, реци која га је инспирисала током читавог живота. Када је имао четрнаест година, Клеменс је почео да ради као помоћник у штампарији, а такође је направио и прве кораке у новинарству. Често се селио широм читаве земље, образовао се у библиотекама и радио за разне штампаре и издаваче. Када је напунио двадесет две, добио је инспирацију да постане возач пaрoброда, што је у то време било опасно и веома захтевно занимање.

Године 1868, Клеменс се заљубио у Оливију (Ливи) Ленгдон, кћерку из породице богатих либерала у унутрашњости државе Њујорк. Њени родитељи управљали су подземном железницом за одбегле робове. Венчали су се 1870. године.

Клеменс је био веома профилисан и изузетно успешан писац када су у питању били новинарство, путописи и романи (Том Сојер, његово вероватно најславније дело, појавило се 1876. године), и непрестано је путовао на предавачке турнеје широм Сједињених Држава и Европе. Био је невероватно популаран у Енглеској. На једној од тих турнеја упознао је Чарлса Дарвина, који му се веома дивио. Клеменс је такође био изумитељ пун ентузијазма; регистровао је неколико патената и слио хиљаде и хиљаде долара у развој Пејџове машине за куцање, што би згрануло свакога ко би је видео јер заправо никад није правилно радила. Зарадио је за пристојан живот, али био је безнадежан случај када је у питању био новац, тако да је у једном тренутку морао да објави банкрот.

Он и Ливи живели су у срећном браку и имали четворо деце. Доживели су трагедију када је њихов први син умро још као беба, а две њихове кћерке умрле су у својим двадесетим. Ливи је умрла 1904. године, оставивши свог мужа неутешног.Марк Твен