http://www.knjizevnicasopis.com
Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС


<<назад                                                                                                                                                                24 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=pluginЕнеини огледи


Пише: Енеа Хотић, проф. српског језика и књижевностиСамо нам је љубав потребна

 

Претпосљедњи дан школе. Лијепо је то кад угрије у децембру па ти се лице раскрави, а руке могу слободно да се крећу не тражећи топле џепове. Некако ми топло и око срца. Ниједна улица ми није толико дугачка, ниједан проблем не изгледа тако огроман. Нисмо ни свјесни колико то магично сунце зна да ублажи све па и оно што директно нема везе са њим. Све ја то знам, но, не бих сад да дијелим савјете како шта треба. Сви паметни људи знају доста о себи самима или се Живот постара да то сазнају прије или касније.

Прије школе сам отишла да себи пред Нову годину купим још мало слободе – читај платила сам рачуне,  па сад тако идем улицом привидно безбрижна, мада ми примисли као леденице долазе у главу, али ја их одбијам и топим својим лаганим ходом и погледом према небу. Тамо и јесу сви наши одговори... Примијетила сам да и дјеца кад одговарају кад се премишљају и траже одговоре, често упуте поглед према горе, ваљда сви очекујемо да нам небеса помогну у ситуацијама кад не знамo шта ћемо. Но, данас сам одлучила да не дам своје расположење ни за какву секирацију (читај – нервирање).

Улазим у двориште своје школе као да сам ослободила Бањалуку, што би се рекло по народски. Спретно улазим на врата, насмијана лица, насмијана ја, све идеално. Састанак почиње. Занимљиво је да у свакој прилици постоје особе које више причају од осталих и да обично то што говоре и није у директној вези са свима осталима, али да сви остали ћуте и слушају, ма колико то излагање трајало. Све мислим проћи ће,  покушам и ја коју да „пропелим“ (бакин израз, преведен значи „покушати нешто рећи“), али не иде! Одустанем и помолим се да нам некако крене и да завршимо, и да коначно схватимо шта је проблем а шта проблем није. И вјеровали или не, све се ријеши у тренутку! Јееееее, одлазим међу дјецу и захваљујем се Богу јер ми је одраслих већ преко главе у овој години (част изузецима).

Некако сад, након свега што ми се десило у протеклој години, више осјећам људе око себе, осјећам и саму себе више и молим се. Док ми један дјечак рецитује пјесму за предстојећу свечаност, а други ученици припремају представу, ја не осјећам ни тренутак нервозе нити ми је бучно, нити ме ишта нервира. Све тече, све некако иде. Понекад помислим  да у свеопштој ери врло амбициозних подухвата у области образовања (пројекције, презентације, огледни часови) најамбициознији би можда био када би се више радило на јачању личности наставника и личности ученика. Та веза је једина сигурност у настави која нам треба, а данас, чини ми се, у свеопштој ери некомпетентних на свим пољима, а не само у образовању, то заиста и јесте оглед. Доста више папирића, коцкица, презентација! Презасићени су и ученици да им ми лошије него што они то умију, кориштењем савремених технологија и разних видова квази креативних ствари, објашњавамо лекције. Засићени су и када се оде у другу крајност, када се само „бифла“ (читај - непрекидно говори), а не објасни се ништа. Када ученик заволи предмет, нема тога што не може научити! Тако је и са мном, са свима нама. Потребно је да и ми, наставници,  заволимо те наше састанке, рецимо да не буду мучни, да говоримо колико и кад заиста требамо. Дијелимо несебично разумијевање и знање. Ријечи нису свемоћне, поготово кад се бацају у вјетар.