Суштина поетике

ЧАСОПИС ЗА КЊИЖЕВНОСT


<<назад                                                                                                                                                                  3 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=plugin


Приказ | Ранко Павловић
Илија Шаула - Булевар светлости
друго, допуњено издање, „Алма“, Београд, 2017.

ЉУБАВ ПОД СЛАПОМ СВЈЕТЛОСТИ

 

Књига Илије Шауле Булевар светлости слична је огњишту насред неке давне куће у његовом завичају, на Кордуну: џарнеш неком мишљу разбуктали огањ, дотакнеш радозналошћу распаљени угарак, ужарену облицу усјечену у грабику изнад крчевине на којој је прадјед засијао први усјев кукуруза, а према баџи, отвору на крову, сукне облак варница и распрши се небеским плаветнилом. Она је „појилиште љубави“ под слапом свјетлости, лирско ткање у коме се поезија у прози и чиста проза боре за превласт, а та „борба“, на радост читаоца, исијава упечатљивим сликама и дубоким, али ненаметљивим и непретенциозним мислима, у којима се, у генетском коду, уочава и предачка мудрост људи сраслих с природом, као с мајком чијим млијеком се хране и својим поштовањем, протканим љубаљу, подижу јој неразрушив споменик.

Ауторова запитаност пред животом подарила је ову књигу. „Промисли о животу“, како је то осјетио и сам аутор, једини је поднаслов који читаоцу може послужити као кључ за улазак у чудесни свијет мисли, бистрих као потоци на Кордуну, у чијим вировима је Шаула гледао плаветнило неба и у њему тражио одговоре на питања која су за њим, чобанчетом пред овцама, скакутала као разиграни јагањци.

Свјетлост је, закључује читалац проничући у мисли које с лирском подлогом испуњавају овај Шаулин „молитвеник“, оно суштаство за којим трагају филозофи. Од ње су саткане наше мисли, она је призма кроз коју се преламају наша сјећања, она је та нит по којој, од Постања, човјек тек бљесне трептајем који му је досуђен у вјечности, од ње смо и ми саздани. Свјетлост је у нама и ми смо у њој, она нас окружује, по њој се расплињујемо, њоме се хранимо и опијамо, без ње нас не би ни било. И свјетлости је потребна храна, и она је налази у љубави, више у оној коју ми другима подарујемо него коју други нама узвраћају.

Између сна и јаве, стварног и фантасмагоричног, нема никакве друге границе осим наше мисли која може бити и овострана и онострана. Такав закључак се намеће послије читања многих записа у овој књизи, а своју потврду посебно налази у сцени када налазник новчаника сустиже човјека који га је изгубио и – гле! – у њему препознаје себе. Није ли то одраз наше сталне запитаности ко смо, одакле долазимо у куда идемо, није ли исказивање потребе за самоспознавањем? Јесмо ли истовремено у бићу оног који пита и оног од кога очекујемо одговор? Или смо на тој танкој линији која раздваја (или спаја) свијет са земаљским обиљежјима и његов одраз у огледалу неког паралелног свијета који се стално врзма између наше свијести и подсвијести?

Човјек је, индиректно нам поручује Илија Шаула, ништа друго него мисао („једна мисао се скотрља низбрдицом свести“). А мисли су живе, можемо их привремено зауставити, али их не можемо

сасвим прекинути. Оне су свеприсутне у вакууму између маште, јаве и сна“, закључује писац. Окренут суштинским егзистенцијалним питањима, Шаула стално трага за смислом живота и нашим краткм боравком у бесконачности. „Живот је кратак ал' дуго траје“, пише он на једном мјесту, да би на другом додао: „И ма колико био добар, човек се још увек није жив извукао из живота.“ На то се, некако сама по себи, надовезује и ова његова мисао: „Неки људи живе само један корак, али тим једним кораком прелазе у вечност.“ Тешко је заобићи и сљедећу сентенцу: „Живот је тајна за коју је боље да је неоткривена, јер да је откривена, овај човек данашњице би већ давно уништио клицу човечанства.“ И, о животу када је ријеч, коначно један мисаоно-лирски одговор у коме се тврди да „...ништа на свету није толико танано, а толико моћно као живот.

Свијет је у нашој свијести, а она, свијест, ризница је свега што желимо и што можемо да постигнемо, поручује Шаула читаоцу који ће, сасвим сигурно, кад заврши с читањем Булевара светлости поново, ко зна колико пута, посегнути за овом књигом, осјећајући да су ауторова мудрост и животно искуство заправо и његови, чатаочеви. А гдје су границе свијести? Много даље од оног мјеста за које мислимо да је граничник. Размишљајући о томе, аутор поручује да треба умети доћи до крајности и продужити.

Танана су и врло смислена и Шаулина размишљања о човјеку који је, по њему,  громада радости која пролази кроз искушења у којима даје себе и троши се, само се у љубави дели и радост се обнавља. Ако је и сам, човјек је у великом друштву, ако има себе, има и све оно што му је потребно за смислен живот. И у мноштву, он је јединка. Сами се рађамо и сами умиремо, а заједница је институција коју стварају идеје и дјела, што колективна свијест прихвата. Човјек мора имати своју свијест, самосвијест, она му је штит и путоказ. Мора имати и своју тајну, јер она је еликсир вечности, како промишља овај лирик замишљен над смислом живота, запитан над мноштвом неисказаних мисли, и то баш истинитих, које никад не васкрсну.

Размишља Шаула и над актуелним друштвеним и политичким питањима, над судбином Босне, на примјер. Њена судбина је судбина три вука, степског, динарског и анадолског. Да завија сваки на својој планини и да се њуше, боре и мире и да завијају један са другим и један на другог свако у својој забити, али под истим вуковилајетом. Тражећи кључ, губимо браву!

За промишљање свијета Илија Шаула је пронашао кључ и није изгубио браву. То је врло добро осјетила рецензент и писац аналитичког поговора, књижевница Милица Јефтимијевић Лилић, која је, између осталог, написала: „Књигу под називом Булевар светлости чине прозни лирски записи, приче, фантазмагорије, цртице, коментари и осврти на неке појаве у којима се кроз нарацију, а некад и у есејистичком маниру, некад колоквијално говори о веома различитим темама.

Такве су Промисли о животу Илије Шауле, кога је једна „олуја“ цвилизације (?!) с краја двадесетог вијека са родног Кордуна одувала на далеку Флориду.