Суштина поетике
 КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС
________________________________________________________________________________________________________________________6_Четири приче

СТРАНАЦ

 

Био је син госпође Младеновић, из старе и угледне београдске породице. Живели су у кући браон боје, са вечито спуштеним ролетнама. Комшилук га је памтио као насмејаног дечака који мало говори, али са једном ружном навиком. Волео је да хода средином пута, са слушалицама на ушима из којих би избијала класична музика. Безброј пута су возачи викали на њега и псовали га, али он није обраћао превише пажње. Склонио би се у страну, па се вратио.

У својој двадесет првој години, Срђан је уписао Музичку Академију у Бечу. Како то иначе бива, живот се није отварао онако како је замислио. Научио је да компонује, чак су га називали  добрим, перспективним, али оне кључне, деликатне нијансе које композитора чине јединственим остајале су сакривене у његовој глави.

Кроз векове уназад, Беч је познат управо по солидарним уметницима који подржавају једни друге, неуморно се посећују и разговарају о филозофији која стоји иза дела којима присуствују. Створила се мала група. Имали су договор да скоро сваке вечери оду код једног од њих, наизменично, на мали концерт, пројекцију или изложбу. Једне вечери, дошао је ред на њега да покаже своје вештине.

Срђан је то вече преседео у ћошку и врло мало говорио. Посматрао је људе својим исколаченим плавим очима. Гудачки квартет, састављен од његових колега са Академије, изводио је неколико његових дела. Пажљиво је слушао коментаре надајући се да га нико неће приметити. Музика му је звучала некако недовршено, незаокружено. Сваки такт би га подсећао да не може из себе да извуче ону срж.

Хтео је да се укључи у разговор, али никако није могао. Био је превише узбуђен да би могао да води смислену, повезану дискусију. Када би покушао, сопствени глас би му звучао као музика чији је аутор – све је ту, сем суштине. Крупни комплименти му нису значили јер нико није осетио оно што је осећао он док је стварао. За њега је музика била алат за веран пренос осећања. Хармоније, прелази, мале борбе инструмената, ништа нису разумели. Све је било тако суптилно.

Што је већи број људи чуо његове радове, то би више сумњао у сопствени ум. Утисци су сваког дана били све даљи од оног што је он замислио. Прилазећи крају свог школовања, престао је да представља своја дела. Композиције су слушали само они који су морали, професори са Академије. Почео је да се повлачи у себе, све се мање смејао. Било му је доста посета за цео живот, иако су га на почетку мотивисале да од рецитала до рецитала пише нове композиције И преправља старе, али ништа се није мењало. Људи му више нису требали.

Својом брзом маштом их је надоместио својим људима којима би објашњавао без устезања све оно што није могао реалном свету. Његов стан су почели да насељавају духови, спремни да разумеју и саслушају. Осетљиви, плавооки дечак из Београда је био тотални егоиста, као и сва деца. Није желео пријатеље због простог разлога њиховог постојања, већ је желео истомишљенике, послушнике, слуге. Међу њима би увек био искрен, директан и пун самопоуздања. Наравно, пуштао би их да говоре, имају своја мишљења, али Срђан је увек говорио последњи и увек би био у праву.

Рано поподне тог Бадњег дана је извукло људе из кућа. Гурајући се кроз гужву, Срђан се докопао одавно испланираног места за заседу. Док је гледао у људе на улици, чија лица су обасјавала светла реклама која нуде највише и најбоље од живота, за само неколико десетина, стотина или хиљада евра, питао се да ли узалуд чека своју Лену? Није волео када му превише питања пролази кроз главу. Није ваљда да се онај Пољак није вратио кући? Није се ни трудио да сазна име свог конкурента. Душу ништа не може да узнемири као потенцијални страх за губљењем потенцијалног добра.

Срђану Младеновићу је први пут пало на памет да је постао усамљен. Размишљао је чак и да прекине студије, али није могао да осмисли никакав бољи план за свој живот. Хватао се у коштац са првим мислима које одређују мушкарца, а не дечака. Први пут се осетио старо и мало уморно, али је то осећање приписао гужви и купохоличарској грозници. Чекао је да, као случајно, сретне своју Пољакињу.

Дође време у животу сваког дечака када се осврне и погледа на све што је урадио. Некада је то смрт неког блиског, крај једног дела школовања, залечена и никад прежаљена љубав или први посао. Тај први осврт обележава одрастање у мушкарца. Тако нешто Срђан никад није могао да изведе. Питао се шта ће од њега бити у будућности. Прошлост је била толико испуњена маштом да није могао да осети ништа друго сем носталгије. Духови старости су се ушуњали у њега И питали га за мишљење о ограничењима живота. Стао је испод дрвета. Први пут је осетио да мора да размишља укопан у месту. До сада је о свему могао да мисли током својих омиљених, дугих шетњи. До пре само неки дан био је сигуран шта и како жели, а испред њега је био јасно исцртан пут.

У његовој глави су се исцртала и отворила врата реалности, кроз које су марширали безбројни људи са својим новцем, обавезама, пословима, плановима, кредитима, летовањима, децом. Пролазећи кроз Срђанову главу, остављали су у њему трагове софистициране туге. Међу њима се осећао као лист на ветру. Почео је да се плаши да ће живети и умрети у несигурности, што га је посебно нервирало јер би са тим страхом одлепршала  концентрација. Као да су сви око њега почели да му бандитски отимају пажњу са циља. Плашио се свакога ко је уверљиво тврдио да судбина постоји. Осећао је да је један живот, тај његов, толико кратак да га можда није вредно ни живети ни трудити се око истог, поготово ако судбина заиста  постоји. Да ли би препуштеност дешавањима био прави тест за измамљивање предодређености?

Очајнички је желео да приђе неком живом бићу. Дани су пролазили, а његову собу, ум и тело је све чешће посећивала пожуда. Ноћу би га хватале чудне грознице, ватра изнутра би га пекла и држала будним. Окренуо се ка девојци која је стално седела до њега на предавањима контрапункта – Пољакињи Лени. Увек је био свестан ње, али није имао храбрости да повуче први потез. Желео је да га схвати као мушкарца, а и сам је бежао од те замисли. Да ли је баш она управо та промена која ће њега начинити бољим? Као и сви дечаци, желео је, уместо да буде мушкарац.

Што се Лене тиче, и она је пролазила кроз промену. Осећала је исто што и он, само са женске стране. Сударала се са чињеницом да више није девојчица, али ни жена. За разлику од већине студената који су користили сваку прилику да се врате кућама, она није желела да се враћа за Пољску чак ни за Божић. Слободно време је проводила са младићем, Пољаком, који је такође студирао у Бечу. Увек добро обучен, уредан са манирима, био је добро друштво. Дању је била срећна, али ноћу би испливала сва туга коју је потискивала новцем који јој је слао отац, директор банке. Срђан је искористио Пољакову одсутност да приђе Лени. Знао је да му је то једина шанса.

Када је скупио храброст, успешно је искористио гужву као изговор за случајан сусрет. Снег је почео да пада. Рекла му је да је у Пољској обичај да се пожеле жеље кад падне први снег. Збуњеном Срђану је глас задрхтао, али је успео да јој пожели да буде друкчија од свих других жена. Јединствена, своја.

Лена се насмејала и, мада није била сигурна, веровала је да је Срђан то рекао од срца. У тишини су шетали, гледајући се и црвенећи од стида. У души су били још деца. У тренуцима малодушности, мислио је, ако жели да остане са својим земљаком, остаће. Какву разлику то њему прави? Он је сам и то ће остати тако. Растали су се без речи, а пољубац у образ није био страшан. Заљубио се.

Празници су прошли и Пољак се вратио са новим речима, оделима, мислима. Иако јој је пријала пажња, толико формалисања је почело да је умара, уз његове прве притиске за удају. Једне вечери, кад су се растали, кришом је отишла у споредну улицу, наслонила се на дрво и немоћно заплакала. Отишла је Срђану право на врата. Када јој је отворио, гледао је бледо у њу. Није знао шта да мисли. Био је потпуно изненађен. Рекла је да је спремна да буде оно што јој је пожелео.

Одвео ју је на посебно место, да прославе уз вино. Недалеко од Срђановог стана, на брду, налазио се музички павиљон. Мала бина, благо издигнута, али запуштена. Трава је обгрлила стубове, а цела грађевина је осветљавана чудном рефлексијом града под њом. Ту су прострли ћебе и почели да пију. Лена би му радо пришла с леђа и загрлила га, али знала је да ће га то уплашити. Решила је да му некако стави до знања да га, пре свега, поштује.

Седео је поред ње, покушавајући да јој објасни свој осећај безначајности у великој шеми постојања. Њено присуство и пажња су га освежили, а иритираност изазвана људском површношћу је нестала. Уз њену помоћ, почео је да гледа на људе око себе са мало више поштовања, а мало мање снисходљивости. Због тога, почео је да поштује и он њу. Желео је да је воли, да она воли њега. Ухватио ју је за руку. Узвратила му је загрљајем. Срђан је покушавао свим силама да разуме какво га је то ново расположење обузело. Два необично осетљива бића су се у мраку држала једно другога, ћутали и чекали. И сами су почели да бивају окупани светлошћу града. Пољубили су се.

Нису могли да испусте једно друго из загрљаја ни у повратку. Ветар је шапутао међу дрвећем, али што су ближе прилазили граду то је магија све више нестајала. Бетон је исисавао сву чаробност људског односа, а природа тај однос подржава и богати. Ипак, било је изграђено нешто за шта су мислили да ће трајати цео живот. Поштовање је, за свега неколико сати, прерасло у љубав. Очишћени новим осећањима, два млада бића су се играла у свом новом свету. Трчећи, Лена је случајно саплела Срђана. Пришла му је и пружила руку да би му помогла да се придигне. Он никако није могао знати шта се одвија у њеној глави, али је био сигуран у то да су обоје те вечери добили оно што им је требало.

Убрзо су се узели и преселили у већи стан. Дипломирали су заједно, добили двоје деце, а Срђан је добио посао у малој приватној музичкој школи.

Тако је почела друга фаза Срђановог живота. Сачекала га је игра са новим правилима. Накратко је био врло поносан на себе у улози узорног грађанина. Редовно је читао новине и гласао. Када би се увече враћао пешке са посла, што му је била једина рекреација, покушавао је да се уклопи са пролазницима и да буде поносан и достојанствен на своју нову домовину. Једном, у трамвају, запричао се са човеком до себе. Брзо су се дотакли теме реконструкције трамвајских линија и поскупљења карте. Био је поносан што је могао да разговара о свакодневним темама.

Брак је функционисао свега неколико година. Срђан је сам ставио тачку на исти. Почео је да осећа како га мале брачне форме гуше. Жена му је постала досадна, децу је осећао као терет. Измишљао је вечерње часове ван школе, за одрасле, само да би могао да дуже сабира мисли у продуженим шетњама. Тајно је поново рентирао свој студентски собичак. Онда је добио вест да му је мајка, госпођа Младеновић, умрла. Тај догађај је Срђана из света одраслих вратио назад у свет дечака. Цело наследство је поклонио Лени и рекао јој да више не може да живи са њом. Била је љута, плакала је и претила, али је он само бледо гледао у њу и отишао својим путем.

У стварности, његову жену није било много брига. Мислила је да је Срђан полудео и почела је да га се плаши. Узела је оба сина вратила се у Пољску. Убрзо се удала за успешног агента за некретнине и пронашла своју срећу.

И тако је Срђан Младеновић остао у Бечу, међу својима. Био је срећан. Држао је онолико часова колико је морао да би опстао и нити један више од тога. Све док се нешто није догодило. Без икаквог очигледног повода, Срђан је отишао назад за Београд. Морао је са неким да разговара. Позивао је и распитивао се за све своје другаре из школе, али никога није успевао да пронађе. Као да је свако желео да заметне траг.

Једне вечери у октобру, киша је стварала баре испод светиљки, сливајући се са црног дрвећа. Опало лишће је почело да расте из бетона. Цео град је нагло успорио. Срђан је био себичан, па се таквим послом и бавио, писањем музике. Преко хиљаду композиција је уредно сложено и одштампано стајало у витрини.

Те вечери, скоро тридесет година након растанка са Леном, први пут је неко куцао на врата. На вратима је стајао његов син Ђорђе. Како га је пронашао, није могао ни да претпостави. Високих зализака и грубог изгледа, кршан, као да није био његов син. Тражио је да чује исто оно што тражи  свако напуштено дете. Одговор на ,,Зашто?”. Непун сат, скоро до поноћи су седели у тишини док се Срђан није наканио да говори. Држао је главу наслоњену на прозор.

Говорио је о Лени, Ђорђевој мајци, која га је једина посећивала кад је све пријатеље отерао. Једног дана је дошла са виолином у рукама. Само у њеној интерпретацији је све звучало као да је ту, присутно, комплетно. Загушљива соба препуна сумње би се раширила и проветрила док је она била ту. У исто време ју је желео  што ближе и што даље од себе. Била је једина особа којој је испричао све што је мислио, осећао и желео. Желео је да ћути, али није могао. Еуфорија пред разумевањем се не може зауставити. Пред сам растанак, желео је све више да је наљути, да сама оде и никад се не врати.

Срђан је погледао у Ђорђа својим дечијим, плавим очима, али када се усправио, изгледао је бар десет година старије. Киша која се сливала низ Ђорђев капут, уз једва чујне ударце капи у пропали паркет, подсећала га је да настави да говори. Глас му је уздрхтао од узбуђења.

Једне ноћи му је постала мука од толиког разумевања. Желео је да је натера да схвати зашто му је та студентска соба толико важна. Зашто је он баш у том изнајмљеном квадрату толико велики, зашто је само ту могао да ствара. Колико је сам себи био важан. Говорио јој је изнова и изнова. Одједном, све се распало. Погледала га је као да га је стварно разумела. Можда је све време и разумела, а претварала се, или игнорисала, мислећи да ће проћи, отићи, нестати. Био је бесан на ту мисао и није могао да је издржи. У исто време је желео да га разуме, али и да га не разуме. Да ли се генијалност огледа у држању и разумевању две потпуно различите мисли у глави, а да се не полуди? Ако би га разумела и схватила све тајне, он би био потопљен, заувек, у мрак својих неиспуњених очекивања. Али није знао зашто је то тако.

Ђорђе је тек тад приметио да се налазе у скученој београдској гарсоњери, која је осветљена свега једном лампом у средини собе. Срђан се сручио назад на столицу, тражио да оде и да је довољно чуо. Мислио је да ће му бити лакше кад се отвори и да ће Ђорђе нешто од њега научити, али је видео да се преварио.

Ђорђе је одмахнуо главом и тражио да се не зауставља него да исприча све до краја. Био је стрпљив, тачно онако како га је Срђан памтио из најранијег детињства. Лепо је кад се добре ствари никад не промене. Гледали су пусту улицу под собом. Отац  и син за које нико никад не би ни претпоставио да су то били. Питао је за свог другог сина, Александра, али Ђорђе није хтео да му одговори док не добије одговоре због којих је  дошао.

Дечачки глас у телу старца је наставио. Псовао ју је, говорио грубе и ужасне ствари. Наредио је да оде и никад се више не врати. Прво се правила да га не разуме. Можда је нервозан, уморан. Чак му је предложила да покушају заједно да компонују за филмове, пронађу познанства међу редитељима, продуцентима. Није помогло. Себичност је победила, црна рупа је гутала све пред собом. Викао је и ударао ногом о под. Дете, а зло. Цела зграда је одзвањала. Никад више није желео да је види, а после свега што је рекао, био је сигуран да ће се тако све и одиграти.

Срђан је издахнуо, глас му се изломио и махао је главом. Тихо и тужно је рекао да је отишла, а са њом и сви његови имагинарни пријатељи, са свим што је икад био. Ђорђе се окренуо, на кратко изашао из стана, без речи, притварајући врата, згрожен представом. Зар је могуће да му је то отац? Кад је опет улазио, могао је само да чује тихо зановетање. Изгледало је да смрт долази.

Желео је да му покаже да уме да буде фер, што Срђан као отац никад није умео. Говорио му је да је Лена свима причала да им је отац погинуо у саобраћајној несрећи. Ђорђе је изгледао онако како је Срђан себи некада давно желео да изгледа, младо, успешно, пожељно и ентузијастично. Срђану је коначно дошло у главу да је живео као кукавица.

Ђорђе уопште није био уметничка душа, није повукао ни на оца ни на мајку. Школа му није ишла, био је врло директан. Често се тукао. Због тога су га чим пре послали на пекарски занат. Волео је да бере шумске јагоде, лови зечеве и пуши лулу. Други син, Александар, који није никад ни желео да га упозна нити било шта зна о њему је постао успешан новинар који припрема први роман.

Ђорђе није могао да издржи а да не пита још једно питање. ,,Да ли је вредело? Брак и све то.”  Није чекао одговор, већ одмах устао и почео да шета од ћошка до ћошка, као да је у рингу. И Срђан је устао, нижи за главу од свог сина, који му је ставио руке на рамена, покушавајући да добије одговор. Није био сигуран да ли жели да га загрли или да му припрети. Сопствени син га је питао за савет. Његова девојка је остала трудна и зна да би сви рекли да се одмах узму. Срђан је био потпуно збуњен, не знајући да ли је искрен или га провоцира. Толико година је провео у свом свету да више није био сигуран где су границе. Све је постало велика позорница.

  Није желео да игнорише питање, али није знао како да одговори. До сад је увек било обрнуто – знао би одговор, али није мислио да је ико заслужио да га чује. Руковао се са Ђорђем, а сузе су му засијале у очима. Знао је да на ту тему може да му каже само једну ствар, исту као сви други, али оно што је заиста мислио није никако могао да изусти.

Било је пола пет изјутра. Ђорђе му је причао како би, сваки пут кад би подигао поглед, око себе видео прелепу природу, али му у последње време чудне мисли колају главом. Замишља како удара песницама у стомак сопствену трудну жену или како виче насред града пуног залеђених пролазника. Да ли је баш то наследио од свог оца? Рад од јутра до мрака, пар сати телевизије, а викендом куповина и то је све чиме би требало да буде задовољан у животу. Деца долазе по инерцији. Па, зар то није идентична ствар коју и сам чини, а због које управо окривљује оца?

Срђан је обукао свој поцепани капут. Ни он свог оца никада није упознао, нити питао, нити чуо шта се са њим десило. Да ли је могуће да је ово сав напредак кроз једну генерацију? Да га син мрзи? Шта ли је следеће, ако уопште буде било унука, чукунунука?

Одвео је Ђорђа на ливаду да посматрају излазак сунца. Од тихог пространства, све се претворило у таласе беса и лудила. Срђан је потрчао и викао из свег гласа, толико да се чак и сам уплашио своје сопствености. Протестовао је против сваког облика живота. С свега онога што га корумпира и квари. Ридао је у празно, вичући да Лени ништа није обећао, нити она њему. Брак су сами измислили идеализовајући своје животне путеве. Зашто би ико морао да плати грешку за мало слабости кад су били усамљени? Зашто баш њихова деца, Ђорђе и Александар? Није желео да му се сопствени син претвори у насилника, али ништа није могао да уради поводом тога.

Срђан је трчао на све стране као манијак, саплео се и пао. Све је теже дисао, а кроз главу су му пролазиле мисли које га нису посећивале годинама. Како је могао да се одрекне покушаја да постане највећи филмски композитор икада, макар завршио као бескућник у Лондону? Сетио се венчања са Леном и рођења оба сина. Коначно је изрекао да је све била само случајност и слабост. Није то желео. Ништа од тога.

Светлост се проширивала ливадом испред њих. Срђан је сам устао и наставио да трчи. Ђорђе је запалио своју лулу и пратио га погледом. Ликовао је пред очевим лудилом, као да никакав други одговор није очекивао. Осећао се као победник због тога што му је отац рекао истину за коју је знао да му се неће допасти. У међувремену, Срђан је нестао у пољима сунцокрета. Можда му је баш тамо свануло.Стефан Симоновићhttp://www.knjizevnicasopis.com/

УКУС КИШЕ

 

          Дошле су заједно, дан пре бербе грожђа, сека Мара и њена другарица. Звала се Беба и била је градско дете. Студирале су заједно архитектуру и зближиле се већ на првој години, тамо негде шездесетих.

        Илија их је дочекао на железничкој станици и одмах га је пресекло нешто испод груди када је угледао Бебин осмех и неодољив покрет којим је забацила косу назад. Кретала се готово нестварно лагано у белим балетанкама, њишући куковима. Неспретно се смешио и сам док му се сестра бацила око врата и представљала другарицу о којој је много причала годинама.

      Нико није био много изненађен, када је Мара најавила њен долазак. Некако им је постала блиска из свих тих прича које су обележиле сејино студирање. Многе ноћи су провеле управо у Бебином стану спремајући испите, обасуте пажном њених родитеља. Било је чудно како није дошла и раније, мада су знали да је ретко слободно време проводила путујући са родитељима. Живела је у неком потпуно другачијем свету али је ипак прихватила нашу Мару, због чега је одмах све освојила и сада су се сви радовали њеном доласку. У ствари било је свима најважније да виде Мару срећну.

          Беба је желала да види село, упозна Марину породицу, а што је било најчудније - радовала се берби.

          Сутрадан се појавила са секом у винограду косе повезане у дуг коњски реп и шареној хаљиници на брателе од муслина. Илија је покушавао да скрене поглед, али га је магнетски привлачила белина њеног врата, руку и деколтеа. Иза уха су слободно вијорили прамичци неповезане плаве косе, меки и таласасти. Покушавао је да се ослободи те слике, али је она изнова извирала. Најтеже му је било поднети продоран, весео поглед зелених очију. Научио је да лови стидљиве погледе сеоских девојака не би ли прочитао у зеницама њихову тајну. Сада је имао као на длану отворену, меку ливаду, а бојао се да у њу закорачи.

        Беба се силно трудила и бескрајно уживала у берби, радујући се попут детета сваком повереном задатку. Повремено би се усправила и са дланом на челу, да заштити поглед од сунца, посматрала видик, сасвим опуштена и срећна. Увек са неким меким осмехом, који је Илији испуњавао груди. Тражио је њену силуету крадом и уживао у сваком њеном покрету.

         Пурпурни залазак појачао је руменило њених образа и облих рамена, што од сунца, што од умора. Чинило му се да то руменило још више истиче зеленило очију и био је опијен и пре првог гутљаја вина који га очекује на вечери.

        Пробудише га из заноса прве капи кише које је осетио на челу. Изненадише га облаци које није  приметио на време лебдећи у том полусну, из кога се невољно будио. Киша је постајала снажнија и убрзала завршетак посла. Врло брзо је готово све било на приколици. Скупљао се само још алат и по која корпа. Илија је тражио погледом Бебу и пошао јој у сусрет. Она се радосно подигнутог лица и дланова ка облацима препустила киши, лепа и слободна, попут дивног лабуда у риту, чинило му се.

    Видевши га, схватила је да је време за полазак и сагла се да подигне канту. У том тренутку дотакли су им се дланови и прострујала је нека топлина обома. Речи су остале иза бране коју су подигле емоције, али се ипак прибраше да крену према коњима.

   Док је Илија стављао канту на кола она је потрчала назад према винограду. Збуњено, али не  размишљајући, је кренуо за њом. Она се већ враћала потпуно мокра, али са осмехом и маказама које је заборавила поред чокота.

        Влажни праменови косе сливали су се са кишом низ њене груди које су се назирале под хаљином. Слепљене трепавице нису могле да сакрију жар зеница док га је посматрала како скида влажну кошуљу и увија јој препланула рамена. Пријала јој је киша која хлади врелу кожу, али је овај гест прихватила са одушевљењем и дивљењем као што се прима посебан поклон. Поглед на наге мишићаве груди пред собом изазвало је необичну језу и она се стресла збуњено стежући крајеве кошуље.

   Илија је пак осматрао  њено тело које се сад у потпуности назирало под слепљеном хаљином и такође задрхтао не скривајући више свој поглед. Желео је да упије ову слику до најмањег детаља. Био је довољно близу да је осетио мирис њене коже који је још увек био снажан упркос киши. А мирисала је на ђурђевак, пролеће, недосањан сан и чежњу која се ширила слабинама.

       Посматрао је дивну линију деколтеа и груди које се надимају, капи кише на уснама које је купила језиком. Где год је померио поглед наишао је на лепоту и мирис жене који се памти. Обла бедра и танка линија струка били су му на дохват руке али су удови укочено и хипнотисано мировали.

     У тих неколико тренутака неме, кишне тишине, које је пожелео  да  развуче некако, прелио се бунар жудње. Повукао је ипак  Бебу са собом и журним кораком кренуо ка натовареним колима на којима су сви чекали шћућурени под неком цирадом. Хитро је зграбио девојку и подигао на седиште, уживајући у томе што бар на час може да осети њено обло, а чврсто тело. Потерао је у кас коње силином мужјака узавреле крви, не осврћући се више према Беби. Сувише га је мамила и разјаривала њена близина. Осећао је по први пут у животу како га контрола, разум и сталоженост издају.

       У дворишту су сви ужурбано распремали док је Беба збуњено стајала под стрехом. Пришао је да јој нешто каже, а она је скинула његову кошуљу и без речи му пружила са истим оним искрама које је препознао првог трена. У тренутку када је хтео да је позове у кућу она је неочекивано, прошла прстима кроз његову влажну косу из које је извадила мало згњечено зрно грожђа. Окрзнула му је врат збуњено спуштајући руку и поглед пре него што је нестала у предворју.

       Загњурио је главу у тканину мокре кошуље која је до пре пар тренутака била на њеном телу. Мирисала је на кишу, жену, грожђе и страст. Подигавши поглед угледао је нестварну  дугу на небу. Да то је била она која се ретко виђа у животу, помислио је.

      Пожурио је да утоли жеђ вином и у  његовом руменилу пронађе неке одговоре и храброст да закорачи у ново јутро.Сунчица Радуловић Торбицаhttp://www.knjizevnicasopis.com/


Вампири


Устај, време ти је да вучеш букагије страха...

- Ха, ха, ха - исцери се Сава Савановић, најпознатији српски вампир. Око врата му венац белог лука, а  у џепу од  сакоа, босиљак...

- Видиш, блесо, ништа ми не могу! Не плашим се њихових реквизита. Хе, хе, хе... Хе, хе, хе...

Тиха језа, скочих на ноге, сав у зноју, да  ми се мајица на брателе, могла цедити...

- Фу! Фу! Дувај тако од страха, плашиш нас се, и треба...

Срце ми галопира, нађох се сав у паници, а усне му модре, ан пас, из профила, што се каже, пожутелог лица, као лимун, мртвачка боја... Мртвак, вампир, шта ли је?!

Погледам на ручни сат, четри и петнаест.  Још је мркла ноћ, глуво доба, а ово двоје непомјника, напунише ми собу страхом, својим присуством, као ја тамјаном којим прокадих пре спавања, и по „Оче наш"...

Бадава, они решили да ми утерају страх у кости, па то ти је...

 - Са-во! Са-во!

Дозива га овај други најпознатији српски вампир Петар Благојевић, а његов сако је био сав брашњав, ваљда од воденице у којој борави и дружи се са осталим акрепима, оштроконџулама, вампирима, и омајама... И кад воденичар заспи, они са самовилама, коло воде, нека се сакрије у крошњу јабуке, нека у грм, нека самовила, у пшеницу, нека у речицу, па ти пази и буди паметан где ћеш се олакшати и пустити водицу.

- Мислио си да су твоје прве комшије, а?

- Па, ми смо, ха, ха, ха...

- Први петлови ће запевати, па ће они наставити да те муче, где смо ми престали - рече ми тако Сава Савановић, кожа ми се и сад ево најежи...

Најчудније ми је код овог другог вампира Петра Благојевића, глогов колац који држи под мишком, и док се они тако занеше у своју морбидну вампирску игру, дохватих се крста, са стола, и они ко да су осетљиви на светло, кô ја на буку, 'ватише се у бекство, кроз кључаоницу, па преко кровова, попут мачора, а мени кô  да се слеже неки терет с душе, добро те се раздани, па ми и лакше бејаше, после овако тешке и конфузне ноћи, и  уцвиках се кад птица залепрша крилима, кад кученце, залаја, кад промаја замандали врата...

- Узми се у памет и ти синко!? Голема је сила часног и животворног крста Господњег!

Амин! Амин! Дај Боже!


***


Христос је ту

 

Будим се у  пет сати изјутра, буди ме миомирис, попут цвећа Христовог венца, благоухање, и речи, глас ауторитативан:

- Христос је ту, не бој се синко! И тешко ти пада криза и неслога у породици!'

Сетих се насиља од синоћ, када је тукао мене и мајку, отац, мало попио, отрпео сам ударце, родитеља, нема га дведесет килограма да је тежак, а бесан за човека од стотину килa, а бес из њега ври...

Мучи га кила или дијабетес, свађа, и сукоби, немаше им краја прошлог 16. маја.

Онда ми исти тај глас каже:

- Примио си Христову чашу, и сад ти тешко пада крем, где одлазиш, где те не разумевају, где те једноставно одбацују, где немаш никог свог да прозбориш коју, да те схвати и утеши?! Тешко ти пада овај хаос у друштву где младе људе попут тебе издржавају болесни и остарели родитељи, један или оба... Тешко ти пада што немаш посао ни запослење и испада да си џабе учио више школе, али примио си Христову чашу и не бој се синко!

Онда се вратих и вртех у кревету преврћем се тако до поча шест - шест, па устадох и попих још  једну четвртину bromazepama, и из многих мање важних других снова, ме пробуди лавеж паса, који покушава да лаје, а и бацају цепанице дрва из камиона, комшије набављају дрва што се каже кад цвеће цвета, а ми се не слажемо разједињени, посвађани у фамилији, па би нас четворо у породици појео без 'леба, за доручак, попут оног псетанцета, које више кефће, него што лаје, јер му још нису ојачали зуби, овде, у комшилуку.

А Христос је ту...Душан Дојчиновић