http://www.knjizevnicasopis.com
Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС


<<назад                                                                                                                                                                11 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=plugin
Пламен | Сунчица Радуловић ТорбицаОсми, последњи  дан Хануке пао је тачно између два Божића, на први дан Нове године. Недеља. Пала-чинке од кромпира и нарезане кришке јабука које ће се нешто касније умочити у мед како би наредна година била плодна и сласна, Лиза их је ређала по столу иако ове године неће бити гостију. Фестивал светлости и посвећења, ширио је радост и мир, посебно у ишчеки-вању снаге осме ноћи, јер чудо величанствено расте и увећава се сваког дана ове светковине, у вери и души, а онда се као сутон у коме испловљава шири простором. Пре него што запали Ханука пламен на свећњаку у прозору изговорила је три благослова за чуда Хануке. Упалила је прво Шамаш, високи централни део свећњака, а онда последњи у низу, осми део, закри-љеним длановима  и испратила пламен погледом кроз окно прозора на улицу.  Задатак му је да и сваком пролазнику објави чудо, колико год био слабо видљив са прозора на мансарди Железничке улице, тик изнад Трга младенаца, где се и дословно чуда рађају свако-дневно. Мешао се пламен у одразу стакла са плами-чцима измаглице који су клизили уз уличне светиљке. Видела је у њима Сару, Мирјам, Рахелу, Адама и Мишу чији је поглед давно заробио њен у позоришту након представе, баш у време када се чуда дешавају.

Сада је лежао већ месецима у суседној просто-рији, коју је због болести ретко напуштао. Заспао је још у рано поподне исцрпљен боловима и пропустио је паљење, али је Шамаш ширио светлост и благослов најјаче у његовом правцу. Чудо шта све може пламен. Лизу је обасјавао миром и надом да ће све бити као некад.

Звоно на вратима је наговештавало већ  могу-ћност неког чуда, јер је ретко ко долазио у то време.

Добро вече, Елизабета! Сретна Вам Нова година! Извините што сметам. Непријатно ми је, али можда можете помоћи! стајала је пред вратима промрзла, сићушна девојка из дворишног стана, држећи у некој старој крпи малог пса, који је тешко дисао.

Kинг и Лара који су дотле дремали између фотеље и радијатора, промолили су своје њушке и знатижељно гледали у придошлицу.

Враћала сам се са Вечерње литургије из Успенске цркве где певам у хору и нашла га поред капије. Нога му је повређена. Има угризе по телу и не знам шта да радим! – тужно и немоћно је гледала девојка у псића који је жмиркао.

  Остани ту Жељка, сад ћемо.

Лиза је већ била у капуту и у свој шал умотавала штене, пружајући ташну девојци и затворивши врата, тик испред глава животиња које је судбина на сличан начи довела у њен дом. Та два пса су постала њена породица, мада их је кроз мансарду прошло  још много. Неки су након опоравка, нашли дом код њених прија-теља, а неке је прихватио брат на селу.

Хитро, готово клизећи спустиле су се низ полу-осветљено степениште и наставиле низ улицу.

Није далеко ветеринар. Наш је стари пријатељ. Често ми помаже. Ох, нисмо се јавиле твојој мами! Она је добро? успори Лиза уздахнувши хладан ваздух. Девојка је неодређено нешто промрсила, начинивши необичан покрет, а затим рече:

Не брините, у реду је. И хвала вам. Знам да га ни сами не бисте оставили тамо. Посматрала сам вас једном како сте из снега поред контејнера пронашли маче и у недрима га однели у стан. Сада сам у прозору видела пламен…

Пламен помисли Лиза и загонетно  се насмеши гледајући у небо.

Сутрадан се сећала те хладне ноћи, посматрајући замагљену улицу кроз прозор, чврсто стежући плетени Сарин огртач.

У сваком стиску бака јој је била ближе. Уздахнула је готово осећајући топлину њених руку. Бацила је поглед на корпу поред зида у коју је сместила нову гошћу. Окупана, нахрањена и угрејана, дремала је што од исцрпљености, што од медикамената које је добила.

Нека ти ноћ Хануке донесе срећу малена, миловала је штене изговарајући молитву. Обећала је да ће је већ сутра однети Жељки и њеној сестри. Још је слабашна, размишљала је, али је знала да ће је девојке добро пазити. Надала се да њихова мати неће имати ништа против да је задрже. Није видела ту тиху госпођу већ дуго. Знала је да је неко време била у болници. Виђала је њене  кћери како се враћају са факултета или из продавнице, са полупразним кесама у којима се осим хлеба једва нешто друго налазило. Скромне, танане, ниске девојке. Неко би рекао да су основке. Помало бледе, озбиљне и ненаметљиве.

   Покуцала је на врата малог дворишног стана. Отворила је Нина, љубазно се осмехнувши и пропустила је у просторију у којој је било једва нешто топлије него напољу. Није ни чудо, размишљала је, кад се са дворишта улази директно у мали собичак. Жељка је била у кухињи у којој је било мало пријатније. Kувала је супу. Лиза је пружила смотуљак.

 Знаш, Жељка, целе ноћи сам разговарала са њом. Морала сам да јој се некако обратим. Ноћ јој је донела име и за мене ће она бити Хана. Ви јој можете дати име које желите.

 Хана, лепо име, Нина, зар не?

Сестра је само са одобравањем климнула главом, извлачећи једноставну старинску столицу какву одавно није видела и љубазно јој понудила  да седне. У стану је једва било нешто намештаја. Kао да је време стало одавно у овом малом собичку. Чинило јој се да се обрела у неком старом филму из прошлог века. Лиза није много знала о овој породици, али је чула да су се селиле више пута тражећи увек мањи стан који могу да плаћају, након очеве смрти. Вероватно су сада много тога продале због мајчине болести. Збуњено се одједном окренула, схвативши да не види њихову маму.

Толико је окупирало оно мало, слабашно биће а сада и девојке да то није приметила одмах.

 А где је госпођа Савин? У болници?   упита.

Девојке се само тужно погледаше, без речи. Схва-тила је у тренутку да је сав недостатак намештаја у соби попуњавала туга, поплочана патњом и да неко покућство није оно што им недостаје.

 Ах, тако ми жао! Kако се вас две сналазите? Мислим, шта вам је потребно? – упитала је забринуто, док је тежина у грлу постајала све већа.

 Ништа. Следећег месеца ће стићи вероватно мамина пензија. Нинина очекује и стипендију. Хвала Вам Елизабета –  тихо је завршила девојка која ју је пратила до врата, видно узбуђена и румена од непријатности што мора о томе да говори.

Ни изгледом, ни понашањем, нису припадале својој генерацији, помислила је Лиза пењући се степе-ништем.

И тада је, закорачивши у свој стан, након дуго времена заплакала. Ратовала је са сузама већ месецима, али је ова битка била тако изненадна да је дочекала неспремном.

Ушла је у Мишину собу и села на ивицу кревета. На лицу, коме је грч украо стари израз сијале су само зенице. Личиле су на пламен и за њу је то још увек и био. Причала му је милујући га по паперјастој коси, разређеној због снажних терапија, о судбини двеју девојака.

 Човек никада није сам кад има пуно срце љубави. Обећај ми да то никад нећеш заборавити, Лиза.

Скренула је поглед у наборе постељине, коју је пажљиво  исправљала, пре него је спустила пољубац на његово чело и изашла из собе, пропуштајући Кинга и Лару да се склупчају крај Мишиних ногу и греју га у ње-ном одсуству. Лизин издах је испунио целу дневну собу, а  тескоба је чудно водила руке да отворе прозор и по-глед однела далеко до црквеног звоника који је надвисио кровове.

Девојке су биле збуњене поновним Лизиним доласком, након сат времена.

 Заборавила сам да вам донесем корпу за Хану. Овде имате и нешто гранула за њу. У овој ташни су воће, тегла меда, наши празнични колачи и две књиге. Било би ми драго да их примите. Време Хануке је период даривања ближњих. Рођаци нису допутовали ове године. И ако ми дозволите, свратила бих повремено да обиђем Хану. А и вас.

Тренутак немог троструког загрљаја, није био ништа лакши од оног који је остао у наборима покривача.

  Уско, укошено степениште старе зграде, било је овога пута осветљено сунчевом светлошћу, тако да су се јасно виделе све пукотине. Оне невидљиве у кораку испунило је сазнање да је Жељкин пламен био потребан Хани као и Ханин њима.

 А мени је дато да будем Шамаш   овога пута је у стан ушла са миром, јер се родило још једно чудо.О СПИСАТЕЉИЦИ

 

   

Сунчица Радуловић 

Рођена је 1965. године у Оџацима. Високо образовање је стекла у Сомбору и Новом Саду. Залаже се за увођење иновација и подизање образовања на виши ниво, као и за очување и неговање језика и културне баштине.

Осим неких стручних текстова и поговора у дечијим лектирама у издању Образовања из Новог Сада, сарађивала је на изради неких радних листова.Дуги низ година пише поезију и прозу за децу и одрасле. Тренутно је у припреми за објављивање први роман Ципеле у магли.

Живи у Новом Саду.