http://www.knjizevnicasopis.com
Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС


<<назад                                                                                                                                                                28 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=plugin
Путовање кроз време | Миљан КујачаГрчки мотиви

 

Ма колико вољели рођену кућу, свакад ћемо жудити за другом, оном што увијек измиче ако јој се мало приближимо и коју, усхићени, вјечито тражимо. То је човјек – луталица иако има гдје да се настани, отуђеник иако му огњиште није пусто, бескућник иако има гдје да ноћива и да хљеба једе. Бива да нам је дом тек оно спрам чега описујемо туђе отаџбине, а сопствене навике, нешто са чиме поредимо обичаје других менталитета. Кад у ноћи легнемо, налети гост сан којег одсањамо, па након вала блаженства отворимо у зору очи. Тако и на пут одемо, с њега се вратимо, но очи су и даље затворене као да би сву љепоту културне панораме у зјеницама задржале, у истом положају иза спуштених капака. Али ништа се не може засвагда замрзнути, ни у природи нити у умјетности. И кад посматрамо ваљан ликовни рад, нечији портрет или пејзаж, барем на тренутак видимо како је лик заустио нешто да каже или се у даљини, птица откинула са крошње и залепршала крилима препустивши се небеској плавети. Све је у сталном покрету. Само мртве ствари су укочене и непомичне, а умјетник се бави животом, не мртвилом.

 

***

Колико је прошло од онда кад умрије посљедњи витез? Гдје је он херојски живот оставио? – На Мисолунгију, неко ми са стране шапну... Ту је Бајрон оставио срце, а Грчка васкрслу устаничку душу. Срео је пјесник ону зору коју је толико чекао да сване у овим годинама од лутања, али је спазио и како се свршава ход његов у ћутњи и у сјети, те кретње преко бурних вала. Добро је потамнио под мјесечином далек сутон и стопио се с помрчином неизљечиве болести која се разбјежа кад пристигоше буктиње тамнопутих Турака са жутим турбанима, а поета већ бјеше отпутовао не сачекавши да се лијепо раздани...

О, гдје је Бајрон несрећно скончао, а бјеше лорд! Он доплови од Албиона до обала поробљене Грчке, лутајући витез опхрван свјетским болом. Тешко је боловати за сваког човјека понаособ и љубити слободу умјесто сваког ко то сам није спреман да чини. Лорд Бајрон, који је страдао за тлачене, који је говорио да је све у нашем вјековању резултат неукротивих заноса, дошао је у Грчку да помогне њеном ослобађању од тиранина; док је други Енглез, Елгин, такође лорд, зарио нож у слабашна грчка плећа. Потрпао је на бродове што му се од наслијеђа прошлости класичне културе прохтјело: мермерних статуа, камених рељефа... – оно што је Грке на историју сјећало, и то онда кад им је надахнуће минулих љета највише требало. Грчка је врхунац духовних вриједности докучила толико вијекова прије но што су Англосаси Ламанш препливали! Тако то бива, онај ко не може онострано да ослушне, да мистичне гласове умјетности схвати и осјети, покушао да је купи, присвоји, у своје самице закључа, али историја је стара и зна како кога ваља памтити и с каквом назнаком га у тефтер биљежити... Да је самовољни Елгин удахнуо бар мало од онога што се расплињује текући из наизглед голог мрамора, не би неокаљан мермер ни помјерао оданде гдје се чисти камен сунца кроз ратове и затишја науживао. Умјетничком дјелу (сигурно у заносу створеном) које је од богова постало и због њих настало, које након хиљада година упућује другима подстицај на стварање новога крај тог светог изворишта, неопростив је гријех отети прастару колијевку гдје је зачето и гдје би дјететом починуло. Нек пуца, најпослије нека се и распадне и у земљу стане понирати! И човјек живи док не легне у гроб и у прах се преобрази.

Не дувају без разлога вјетрови. Сви они хоће да прах преостао од тјелеса два човјека један са другим смијешају. Само тако ћемо једно тијело од два постати и увидјети да нема разлике међу нама. Кад пометену прашину проспемо на претходно сакупљену камару исте, примјећује ли се икаква промјена? Постоји давнашњи запис који каже да је умјесто земних остатака из некаква муслиманског гробља, који требаше бити пресељени на нову локацију, ископана само гомила праха са земљом помијешана. У табуте је, тек ради реда, насуто земље која се није разликовала од покојниковог праха. Надгробни нишани и друга обиљежја, зар су ишта друго до пањеви без годова, маховином обрасли, што куњају над мртвацем који је ишчезао, утопивши се у тло којим је негда газио?

Глуви за људску несрећу, богови су се сјатили крај два одра – Бајронова и одра Грчке која издише на рушевинама Мисолунгија. И једно и друго плод су из њихових вртова јер се бесмртности подаше. И једно и друго су подражај њиховој ослабљеној моћи јер су непролазни, као туга старих божанстава за антиком која се свакако изградила из страха и љубави према њима. Велике се ствари из страха и љубави рађају, па и вјера и сујевјера. Издахнувши, и једно и друго се из тог дуго нападаног града преселише у нови живот. Ко зна јесу ли у тим незнаним предјелима опет продисали, али знам да још око наших ушију струји освјежавајући дашак њихов, посљедњи, који се међу смртнима проноси у стиху и попут шапата утјехе. Важно је гдје човјек срце за живота остави, а не гдје га сахрани кад му тијело постане беживотно. Све што је горјело постало је пепео, али се пољубило са бакљом до себе.

 

***

Ономад, прије двије и по хиљаде година, далеко прије Христова рођења, постојаше двије стране – Европа и све њене тековине на једној, а на другој Азија на челу са страшном Персијом, најмоћнијом силом тога доба, одлучној у замисли да Балкан у опустошену провинцију претвори. Војевало се по копну и на мору, око ртова, у кланцима, усред поља... Грчке обале очекивале су персијску флоту, а очи Персијанаца гајиле су одбљеске ватре која ће се Атином раширити. Тај сукоб је жив примјер како се један народ под исту заставу окупља када наиђу туробни дани.

Ејрена, богиња мира, сигурно се дуго колебала да ли да се повуче или да остане ту гдје се затекла. На том њеном предомишљању мора да је изграђена цијела балканска прошлост. Кад најпослије одавде ишчезне било каква врста сукоба и превирања, то ће нам рећи да је она пронашла трајну настамбу и да је савладала своју неодлучност над нашим горама – богиња мира и прољећа на полуострву немира и суморне јесени.  

Грчка историја је повјесница мале земље чији су понос ископине из далеке нам прошлости. Оне су за ћорава, незаинтересована човјека пустош, развалина, а ученом човјеку су сав живот и једина утјеха. Пред тим би стубовима што се над рушевином храма напукли дижу на кољенима од среће заплакао. Прођоше њихова срећна љета, и ктиторима њиним нико не зна гроб, ипак се још напрежу да у висине порасту, а сунчева врелина нити им даје снагу нити им је отима. 

Праскозорје Грчке двадесетог вијека прохладно је и мутно, као да није зора на помолу већ мрак послије ионако дуге зимске ноћи у којој тумарају утваре покојних краљева узлетјелих са торњева замкова у европским метрополама. Грчка бјеше мали улог стављен на коцкарски сто за којим покераши пребирају милионе и који бацају мрамор из Херонеје и са Делфа на хрпе сувих папирних новчаница долара и марке. Биљешка је то и о увезеној династији, родом са полуострва Јиланд, о кратком ланцу краљева који се лако прекинуо јер је сваки његов сегмент својим путем полазио.

Тако је 1913. Константин Први наслиједио земљу од убијеног оца па се у владарској срећи дао окушати. Носио је име светог цара Константина, оног који потуче војску Максенцијеву и отвори врата Рима Христу и апостолима, спој имена које много обећава с принчевском крвљу што текући венама гори и узаврела кључа. Пошто се прослави као заповједник грчке ослободилачке војске по Македонији у Балканским ратовима, посуо је латице разноликог цвијећа на утабаном путу славе, од Беотије до капија Солуна, из престонице гдје је још био насљедник ка Македонији гдје постаде пуноправни краљ. Филип де Ласло је исте године насликао диван Константинов портрет, одмах уврштен међу најуспјелија сликарева остварења. Гледају вас са Де Ласловог платна занесене побједничке очи. Оне или не видјеше или умјешно глумише, од истине окрећући главу, како ће надолазеће године бити трагична епопеја тамом огрнуте Европе чији се врисак без еха изгуби у амбису куд је скочила.

Ископати милост дубоко закопане среће, при грозници опхрвалих народа, док тутње вагони препуни ко зна одакле увезених недаћа, огроман је захтјев привезан на леђима владара којем круна накриво стоји. Само једна граната у непосредну близину да звизне, спала би у блато, у каљуге по киши копаних ровова у које већ полијеже грчка војска да би Бугаре из Тракије ка Софији потјерала... Нема довољно спремних за прочеље кад пушке одавно пуцају, кад се нема предаха ни толико да се ради нових окршаја цијеви топовске очисте... Грчки пуцњеви осамнаест мјесеци одјекиваше за онима са Пикардије и Пијаве, у ували која гуташе 

човјечанство. Као што се у звону са сеоског звоника, зараслог у бршљан и коров, љуља клатно и као пијано лупа, тако пуцају изнемогле велесиле, нишанећи једна другу очима ослијепљеним од бојевих отрова. А мале земље, кучићи у чије двориште упадоше незвани посјетиоци, оне лају на далеке брегове и постају одзвони који прате главне ударе старога клатна. Услиједиће потом тиха вибрација у ушима, као плач високих оргуљашких цијеви, а у завршници тајац као послије завршене мисе...

Сваки владалац живи с урођеним проклетством прошлости. Оно му крв на сламку пије и сједа му на груди, гуши га јастуком пресвученим у навлаку на коју су пришивени мотиви златних жезала и кугле коју владалац у руци држи, а симболизује свијет који би овај да пред ноге своје баци.

Недалеко од главног солунског шеталишта, опазио сам лијеп споменик злосрећног краља Константина, у ставу коњаника што осматра постројену пјешадију приликом свечаности због ослобођења Македоније. Ово дјело донекле подсјећа и на ону илустрацију Жоржа Скота, приказ принца за војевања по Македонији и Епиру 1913. Тај оседлан коњ изгледа необично смирен, као да га је господар у официрској униформи јахао у најблаженијем добу које проживи Грк. Нема на питомој животињи, као ни на њеном јахачу, полета у којем обично народи представљаше своје врховнике. Сушта супротност плаховитости којом одише споменик Александру, сину Филиповом, покрај Бијеле куле. Рекло би се да вјетар што са Солунског залива пуше, уплиће у ноздрве и гриву враголасте прсте па дражи Букефала да поново галопом протрчи по Блиском истоку... Очи Константинове увиђају да ишчезавају полако времена монархија и да толики краљеви, огрезли у разврату и у међудинастичким размирицама, изгарају у пећинама нечистих сила што у људским тијелима оргијају.Кад из мајчине утробе провире, овакви људи не вриште од плача зато што је то устаљена законитост природе којој је сваки смртник на рођењу подвргнут, него се пројаве због силе унутарње која им на крваво ухо казује судбину да је новорођенче будући управљач чији ће остаци костију, као и његовом поданику, у земљу утонути, а хтио је да га понад Парнаса и Олимпа, под кишом звијезда падалица, проносе вјетрови. Константин ће грчити врат под тежином круне, неће моћи у небо погледати а да се добрано не помучи како би му се образ за ведрих дана на крилу сунчевог зрака одморио.

Умјетник је имао доста самилости и поштовања према свом моделу, те га постави на врло високо постоље канда хтједе да га над све људе уздигне јер је краљу повјесница достојно мјесто сачувала – међу облацима што лебде над брдима и потолинама у кишна јутра и ведра послијеподнева, кад сунце сигурно залази и, качећи зграду према којој извајана глава гледа, просипа сјај по топлој мермерној гриви. Његов поглед стреми у правцу југа, према лучким доковима гдје се искрцаше савезничке трупе, чему се сва снага и ауторитет његове личности противише, због чега је, напослијетку, и абдицирао први пут, онда кад се нација подијелила у два табора... А можда је очи упро према сопственом гробу у Атини, или је само застао да разгледа на коју би страну у славу Грчке одјахао.

Непуних сто година откако Константин исцрпљен леже у гробницу огранка Гликсбург династије, моје очи истанчано глачају чист бијели мермер издигнут над сивим тротоаром. Краљ се не помиче. Над челом му сијева ватра с новоотвореног фронта и бљеске баца на усијану ћелу од зноја мокру. Два пута је абдицирао за живота, у оба случаја због чудних курсева земље коју је настојао Њемачкој приближити. О, да је барем на један тренут могао осмотрити некако Атину и испроваљиване границе отете му краљевине, хиљаду деветсто четрдесет првог априла, ко ју је био надлијетао и тражио слабе тачке у њеном отпору прожетом устрајношћу малог народа који ни стопе земље туђину не да.

За Србина, осјећајног Јужног Словена, који ништа од сјећања из прошлости не брише, краљ Константин бјеше неко ко изневјери заједнички слободарски идеал непокоре пред Германима... Запад је подбо грчку Владу да начини шизму унутар државног врха... Остало је повијест, мучна и крвава, и тумарање краљеве сјенке под небесима страних путева.

У Палерму, гдје се његовом живљењу примаче крај, бројао је лађе и замишљао, уз сијасет италијанских, грчку заставу како се вијори док пловило пажљиво клизи азурном површином Тиренског мора... Овим редом су селидбе текле: прва абдикација и одлазак у егзил у Италију; потом повратак у домовину, на упражњени престо пошто му син послије чудне несреће напречац премину. Наставља да влада све до војног пуча из 1923. кад по други пут враћа круну на коју сва права полагаше, а коју је овога пута занавијек препустио судбини као сирота мати сина у повоју на прагу каквог осамљеног манастира. Неко ко се, сјајем окупан, побједнички на престо попе, сад наврат-нанос сиђе. Иване Гундулићу, одавно си ти то знао и у Осману смјену моћи испјевао!

...Сад врх сабље круна виси,

Сад врх круне сабља пада...

Слиједи поновно путовање преко мора, на Сицилију, кад посљедњи пут краљева угланцана ципела на ђону понесе суве грчке земље. Владарска срећа варљива је као сунчеви снопови што у свако доба дана под другим углом по земљи падају и издужују или скраћују сијенку што се простире лијено и с тамом ноћи се најпослије стапа. Каткад и за облак неугасла луч замакне па је дуго нема да се отуда помоли.

Константинова каријера је животопис војника и путника, једног у низу редова живота, ослободиоца народа, а роба свог конзервативизма и германофилства, команданта који удвостручи просторе гдје се до данас без икаквих бојазни вијори грчка застава. Неспутан кад је слободарска свијест пробуђена, ненагодан кад треба да се у размирице виших сила уплете. Избјеглица сељена трипут, потом још једном, када ковчег из Италије доплови до Атике попут трошне ствари пронађене на прашњавом тавану коју враћамо власнику не толико одушевљеном и узбуђеном поводом ње али ипак сентиментално везаном и донекле обрадованом што му се враћа оно што му припада. Краљево тијело је пренесено у Атину гдје дан-данас почива крај супруге и сина Александра, младог монарха који од уједа датог на зло подлеже и својом смрћу продужи очево лутање, вративши га кући и предавши му круну које се овај два пута у животу одрекао. Атина је Константина као бебу примила у наручје, касније га је истим рукама положила на своје унижено срце. Кајзеровом зету, поријеклом из Данске, Грчка је топла бешика била, са њим у тријумфу и кризама трајала, и хладна гробница у сумрак му постала...

Чак ни мраморни кип што краси пријашњи римски Игњатијев пут задуго не спозна мир јер су га у три наврата селили. Овдје гдје се зауставио, мјестимично пробијени сунчевим златним конопима које покрети вјетра пропусте помичући лишће с дрвета, ту су послагани дебели слојеви хладовине око зараслих рушевина негдашњих солунских бедема. Потуцао се споменик попут прогнаника, са мраморним пиједесталом умјесто трона, без коначног одредишта, док се напокон није зауставио испод крошања што га умилним шуштањем држе будним и њежно га дотичу дјетињастим сјенкама које се уз краљеве чизме успињу и по коњским сапима пужу, на тргу што се зове, о ироније! - Трг Републике...

Да, ми нећемо лутати више...О ПИСЦУ

 

  

Миљан Кујача

Рођен је у Бијељини, октобра месеца 1998. године. Ученик је Гимназије Филип Вишњић у Бијељини.

На таленат му је често указивано. За прве кораке и савете дугује, сада пензионисаној, професорки Веселинки Јоксимовић, свом бившем разредном старешини.

Две године заредом је освајао прво место на литерарном конкурсу, пишући есеј на задату тему поводом Вишњићевих дана, манифестације која се се традиционално, сваке јесени, одржава и коју организују Град Бијељина и Српско просветно и културно друштво Просвјета – Градски одбор Бијељина, у сарадњи са градским установама културе.

Почео је стварати пишући стихове, но више је опредељен на писање есеја, лирских импресија...

Досад је у Семберским новинама изашао један његов рад са литерарног конкурса.

Посебно надахнуће проналази у српској књижевности, највише код домаћих есејиста и путописаца, махом из међуратне и послератне књижевности, али и међу приповедачима Босне.

Живи у Бијељини.