http://www.knjizevnicasopis.com
Суштина поетике

КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС

       <<насловна                      ISSN 2334-9417 

          Број 36   Година III          Децембар 2016           Излази месечно             Импресум             05. 12. 2016. год.


У овом броју
 ○Прва шанса○  ○Заборављени песници○  ○Књижевна расправа○  ○Прва књига○  ○О Кочићу○  ○Поетски времеплов○  ○Радовић и деца○  ○Хаику○  ○Енеини огледи○  ○Глосирање с Дисом○  ○Проза○  ○Из окружења○  ○Пут Ахмеда Нурудина○  ○Поезија наших дана○  ○Љубавна писма великана○  ○Лични став○  ○Поезија за децу○  ○Цртица о животу○  ○Две приче○ Преведена поезија○  ○Афоризми○  Три песме  ○Да не заборавимо○  ○Уредниково ћоше○ 
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=href=$url&display=popup&ref=plugin
     
mailto:poetryaz@hotmail.com

 Три године са Суштином поетике  


Реченица којом је уредништво завршило уводну реч поводом двогодишњице Суштине поетике била је: Након две година рада ми смо расположенији и спремнији да од „Суштине поетике“ направимо још бољи часопис, јер се водимо девизом – увек може боље! Читајте нас и пишите нам!

А баш то смо и радили – били расположени за рад и направили још бољи часопис!

Наиме, у новембру 2013. године покренуо сам часопис Суштина поетике. Његовом настанку није претходила никаква унапред припремљена или дуго разматрана идеја. Све је то део игре по интернету и моје знатижеље. Додуше, било би неправедно да не споменем да сам негде у подсвести имао и раније такву идеју, али не сасвим јасну ни мени самоме. Чак сам у једном тренутку то споменуо једном свом пријатељу који се некада бавио издаваштвом. Споменуо сам му онако успут у разговору о поезији и књигама. Није ме охрабрио, напротив, рекао је да је то мукотрпан посао и да треба имати ауторе који ће писати за часопис. Одобрио сам му у потпуности. А онда, претпрошле године у новембру, месецу који иначе не волим много, као да ми је неко шапнуо – а што да не пробаш. И пробао сам.

Најважније ми је било да то не буде још један досадан, тематски неразноврстан и читаоцима незанимљив часопис. Није било лако. У почетку сам једва скупљао довољно радова за објављивање, али временом је часопис доспевао до читалаца и аутора који су желели да своје песме, есеје, приче објаве, па их је на мејл адресу пристизало све више. Трудили смо се да увек одаберемо добре радове, без обзира на то да ли се радило о мање или више познатом песничком имену. То је један од разлога што смо опстали, и доказ да вреди радити у служби књижевности као уметности, 

не осврћући се на шунд који се нуди на све стране, и који, нажалост, бива све више прихваћен као неумитност свакодневице. Посебно смо поносни на чињеницу да смо све време постојања часописа настојали да подстакнемо и охрабримо младе људе  да нам шаљу своје радове. Њихове смо радове увек с нарочитом пажњом читали и одабирали, трудећи се да дамо и добронамерну критику и савет ако је требало – сматрајући то нашим начином подршке.

Од првих бројева, који су имали по десетак рубрика и који још нису имали јасну концепцију часописа, дошло се до бројева који имају по двадесетак и више веб страна – сада са јасном концепцијом и пажљиво одабраним темама. У почетку, тачније за око десет првих бројева припремао сам и ПДФ издање, али нисам био довољно технички обучен за прелом текста и остале радње које припрема захтева, па сам одустао. Међутим, пошто знам да читаоци воле да имају цео часопис испред себе, тј. да не морају да отварају сваку страну посебно, поново сам се упустио у тај посао јер сам постао мало вичнији прелому и припреми текста за штампање. Нажалост, остали смо само на ПДФ-у, пошто немамо никаквих средстава за штампана издања.

У међувремену, дошло је до промене састава уредништва. Неки чланови нису више са нама због приватних обавеза, а неки из разлога јер смо решили да мало освежимо часопис новим идејама и да дамо већу шансу млађима, као што је била и првобитна замисао и идеја водиља овог часописа. Овом приликом се искрено захваљујем на досадашњој плодоносној сарадњи Гордани Димитријевић и Ђури Маричићу, уз напомену да наша сарадња овде не завршава и да ће они и даље да пишу за наш часопис када буду у могућности, а желим искрену добродошлицу новим члановима уређивачког колегијума, у своје и у име свих сарадника.

 

Главни уредник