http://www.knjizevnicasopis.com/
Суштина поетике
 КЊИЖЕВНИ ЧАСОПИС
ISSN 2334-9417 (Online)

 Број 4 Година IАприл  2014.Излази месечно
 Импресум 04. 04. 2014. год.
                                                  _______________________________У овом броју _                                 _________________________1_  
Естетика у поезији за децу
Заборављени песници
Два нобеловца
Мачвански небески сањар
Људска комуникација


Ђуро Маричић

 ЕСТЕТИКА У ПОЕЗИЈИ ЗА ДЈЕЦУ И УМЈЕТНОСТИ 

http://www.knjizevnicasopis.com/broj-4/2
Миодраг Рогић
- графика -¤


 

БЛАГОДАТ

Познавала сам ту старицу. Увек је носила стару, искрзану, скоро поцепану торбу у својој левој руци и благи, скривени осмех на свом лицу. Радовала сам се сваком нашем сусрету, иако прави разлог томе никад нисам знала. Озарила бих се и када бих јој само рекла; „Добар дан. Како сте?“, а она ми узвратила увек тихим, милим гласом: „ Добар дан, драго дете. Ево, жива сам.“  Сретала сам је на разним местима: у продавници, на аутобуској станици, мада сам знала да никад нигде није путовала, на мостићу у предграђу... Свуда и често. И увек смо размењивале тек по коју реченицу, неколико речи које су ми много значиле. Никада нисам открила зашто је то тако, али њен лик ме је просто смиривао, уливао спокој, благодат неку.

Једног дана је нисам срела. Ни другог. Ни трећег. Већ ми је недостајала. Тражила сам њен лик, њен спори ход са исцепаном торбом у левој руци. Тражила сам је међу пролазницима, али није је било. А онда, случајно сазнадох да је та дивна старица умрла. Тако су људи говорили, а ја сам била убеђена да она и сад небеским стазама шета са исцепаном торбом у левој руци. Да ме посматра оним благим очима и тихим, милим гласом сваки дан ме поздрави са најлепшим жељама. Понекад ми чак и намигне, али да нико не види.


~ Мирјана Арсенијевић Анђелковић ~
¤ 
  Уводна реч 

Допадање великом броју људи није мерило вредности неког  уметничког дела. Часопис Суштина поетике превасходно се бави поезијом, а она је сама срж уметничког стварања, тако да  је и квалитет овог часописа тешко мерити тиме колико људи га је читало. Ипак, не могу сасвим да изоставим неке бројке зато што је ово тек четврти број, и зато што Суштина поетике тек треба да се избори за своје читаоце. Први број, иако је до следећег стотинак дана  био једини, добио је шесдесетак фејсбук допадања, а већ други је ту бројку скоро удвостручио, а следећи, трећи број је увећао лајкове за 180%. Наравно, ови подаци, како рекох на почетку, ништа не говоре о квалитету, али много о томе да часопис допире до љубитeља писане речи. Суштина поетике нема намеру да се придружи мноштву тзв. елитистичких штампаних и електронских часописа, који се држе идеје да припадају само изабранима, тј. самоизабранима. Сигурно да поезија није за широке народне масе и овај часопис ће се држати правила да никад не одступи од квалитета ради веће читаности, али ћемо се трудити да књижевност, а посебно поезију што више приближимо обичном читаоцу.

Уредник


 

 ЖИВЕ ЛЕГЕНДЕ 

http://www.knjizevnicasopis.com/broj-4/8

 Милан Ненадић