Суштина поетике

ЧАСОПИС ЗА КЊИЖЕВНОСT

  <<насловна                  ISSN 2334-9417 

          


Број 50/51         Година V          Фебруар/март 2018.           

Излази двомесечно           

Правилник           

04. 02. 2018. год. 


У овом броју
Реч уредника

 

У прошлом двоброју смо славили четврти рођендан, а у овом педесети број. Рођендански смо штампали у двадесетак примерака, тек да нас неколико осети мирис Суштине поетике. Сад се враћамо нашем уобичајеном издању с надом и вером да ћемо у неком догледном времену штампати, ако не сваки - а оно барем један двоброј годишње. Но, за то би требало много коцкица да се сложи, па сад то одлажемо у страну, али и даље с великом жељом за укориченим часописом, јер, кажу – кад се нешто силно жели врло често се то оствари.

Суштина поетике је незнатно променила концепцију, па тако рубрика Заборављени песници која иде већ четири године, коју сам две-три године уређивао ја, а последњих годину-две врло успешно Споменка Денда Хамовић, више неће ићи. Зато као уредник користим прилику да се искрено захвалим на сарадњи досадашњој уредници те рубрике. 

Наравно, Суштина поетике ће остати на свом путу и трудити се да будемо другачији и све квалитетнији. Од овог броја уводимо новину Трагом писаца, а већ од следећег двоброја и Српско женско песништво. Део часописа У ретровизору је био део пробе "критикујмо сами себе", али на велико задовољство ауторке и уредништва, а надам се и читалаштва, Ретровизор ће ићи редовно. 

На крају, без обзира да ли је веб, пдф или штампано издање, Суштина поетике остаје препознатљива као часопис који се труди да сачува старе и донесе нове књижевне вредности.

 

Анђелко Заблаћански
Кад би људи знали колико мало памети управља светом, умрли би од страха.

Иво Андрић
(
9. октобра 1892 – 13. марта 1975)